Najnovije vesti

APEL GRAĐANA BURGENLANDA: Vratite granične kontrole jer se ne osećamo bezbedno!
Foto: ORF

kriminal u porastu

APEL GRAĐANA BURGENLANDA: Vratite granične kontrole jer se ne osećamo bezbedno!

Austrija
Privremeno ponovno uspostavljanje granične kontrole zahteva čak 77 posto građana austrijske pokrajine Burgenland

BEČ - Većina građana austrijske pokrajine Burgenland, na istoku Austrije, želi vraćanje granične kontrole, jer veruje da je porast kriminala vezan upravo za ukidanje graničnih kontrola.

Savez "Lista Burgenland" (LBL) predstavio je istraživanje na temu bezbednosti, prema kojoj čak 77 odsto stanovnika Burgenlanda želi ponovno uspostavljanje privremene ili trajne kontrole granica. Prema mišljenju 47 odsto građana, u proteklih deset godina se smanjio osećaj bezbednosti.

Što se tiče lične bezbednosti 39 odsto je navelo da se plaši provala u njihov dom, 19 odsto strahuje od "opšteg kriminala", a dve trećine, odnosno 66 odsto, smatra da je došlo do rasta kriminala u Burgenlandu od ukidanja granične kontrole.

"Kada se 77 odsto građana izjašnjava za uvođenje graničnih kontrola onda politika treba da se zamisli", poručio je poslanik Ruven Ertlšvajder.

Gradonačelnik mesta Bad Sauerbrun Gerhard Huter istakao je da bi trebalo ozbiljno shvatiti i pokušati primenu mera zbog subjektivnog osećaja građana da se stanje bezbednosti pogoršalo. LBL zahteva bolju opremu za policiju, kao i celodnevno prisustvo čuvara reda na ulicama, ali i privremeno ponovno uspostavljanje granične kontrole.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...