PORAŽAVAJUĆE: Svaki četvrti Bečlija nema pravo glasa!

Predizborna polemika

PORAŽAVAJUĆE: Svaki četvrti Bečlija nema pravo glasa!

Austrija -
Mi zahtevamo od imigranata da se integrišu u društvo i drže pravila, ali ne dozvoljavamo im da glasaju, kaže zamenica gradonačelnika Beča Renate Brauner.

BEČ - U Beču, gde će u oktobru biti održani pokrajinski i gradski izbori, pitanje prava glasa postaje sve važnija tema, pre svega jer svaki četvrti Bečlija nema pravo glasa i isključen je iz procesa odlučivanja čak i u svojoj opštini!

Globalno gledano, samo oko polovina stanovnika u Austriji ima pravo da glasa za zastupnike u zakonodavnim telima. Statističari su došli do zabrinjavajućeg podatka da apsolutnu većinu čini samo četvrtina stanovnika alpske republike!

“Izglasani predstavnici reprezentuju sve manji deo stanovništva, pri čemu gube legitimitet” kaže Eva Malčing (Eva Maltsching), šefica sektora 8 u bečkoj Socijademokratskoj partiji (SPÖ).

U bečkim školama uče decu o dobrobiti demokratije, ali pravo glasanja je i dalje tabu tema za one sa migrantskim poreklom, ocenjuju austrijski mediji.

“Mi zahtevamo od imigranata da se integrišu u društvo i drže pravila, ali ne dozvoljavamo im da glasaju", kaže zamenica gradonačelnika Beča Renate Brauner.

Dok se državljani zemalja koje nisu članice Evropske unije trude da dobiju austrijsko državljanstvo i time dobiju pravo glasa, državljaninima članica Evropske unije to nije potrebno.

Predsednik partijskog kluba socijaldemokratske partije Anderas Šider (Anderas Schieder) smatra da bi svaka pokrajina Austrije trebalo sama da odluči da li će i kome dozvoliti da glasa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track