KURC U UN: Austrija pozvala na zabranu nuklearnog oružja, bez podrške svetskih sila
Foto: Beta AP

Inicijativa Beča

KURC U UN: Austrija pozvala na zabranu nuklearnog oružja, bez podrške svetskih sila

Austrija -
Jedina garancija da nuklearno oružje neće više nikada biti korišćeno je njegova totalna eliminacija, rekao Sebastijan Kurc u UN

NJUJORK - Austrija je u UN pozvala na zabranu nuklearnog oružja zbog njegovog katastrofalnog humanitarnog efekta, ističući da u ovom trenutku za to ima podršku 159 zemalja.

Govoreći na konferenciji o neširenju nuklearnog naoružanja, austrijski ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) je istakao kako je "jedina garancija da nuklearno oružje neće više nikada biti korišćeno njegova totalna eliminacija", prenosi Rojters.

Kurc je ovaj stav svoje zemlje izneo pred predstavnicima 191 države potpisnice Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) iz 1970. godine, naglašavajući kako sve zemlje sveta dele odgovornost za sprečavanje širenja nuklearnog oružja.

Austrijska inicijativa ipak nema podršku među državama potpisnicama NPT koje poseduju nuklearno oružje - stalnim članicama Saveta bezbednosti koje imaju pravo veta (SAD, Britaniji, Francuska, Rusija i Kina) i među članicama NATO, koji obezbeđuje neku vrstu bezbednosnog "nuklearnog kišobrana" svojim članicama.

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti i nuklearnih sila potpisale su NPT iako se u njemu pozivaju da smanje a jednog dana i eliminaciju svog nuklearnog arsenala.

Zemlje koje nisu nuklearne sile tvrde da je u proteklom periodu bilo suviše malo koraka u pravcu nuklearnog razoružanja.

Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif je zatražio od zemalja koje poseduju nuklearno oružje da odustanu od planova o modernizaciji svog arsenala.

Zapadne zemlje optužuju Iran da nastoji da razvije nuklearno oružje pod plaštom civilnog nuklearnog programa, ali Teheran tvrdi da je njegov atomski program u potpunosti miroljubiv - usmeren na proizvodnju električne energije i medicinske potrebe.

U toku su pregovori između šest svetskih sila i Irana o smanjenju nuklearne aktivnosti te zemlje u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija Teheranu. Četiri zemlje za koje se pretpostavlja da raspolažu nuklearnim oružjem - Izrael, Pakistan, Indija i Severna Koreja - nisu na listi podržavalaca austrijske inicijative.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track