NIŠTA OD UKIDANJA ROMINGA U EU: Dogovor propao, uvode 50 bonus minuta godišnje!
Foto: Thinkstock

ODLUKU DRŽE U TAJNOSTI

NIŠTA OD UKIDANJA ROMINGA U EU: Dogovor propao, uvode 50 bonus minuta godišnje!

Austrija -
i dalje je glavni cilj da se ljudima uzima novac. Izgelda da mora da dođe do protesta, kako bi se zaista nešto promenilo, ističe bivša komesarka za Evropsku Uniju Viven Reding

BEČ - Ukidanje naplate rominga, koju su Evropska komisija i Evropski parlament hteli da uvedu do jula 2016. godine, kako stvari stoje izgleda da se nikada neće dogoditi. To stoji u dokumentu Evropskog saveta, koji se još drži u tajnosti za širu javnost, izveštava austrijski „Bild“.

Evropsko ministarsko veće je dogovorilo da se od 1. januara 2016. godine uvedu drugačiji uslovi za korišćenje rominga. Stanovnicima zemalja članica Evropske Unije biće dozvoljeno da se godišnje 50 minuta poziva tarifira po standardnoj tarifi kao što je u okviru tih zemalja, izveštavaju novine Bild. Nakon što se ti "bonus" minuti iskoriste, pozivi će se tarifirati 0,19 evra po minutu, a primljeni pozivi 0,05 evra po minutu.

Takođe je predviđeno da uvođenjem ovog novog zakona o romingu stanovnici zemalja članica Evropeske Unije mogu da pošalju 50 poruka drugim zemljama, takođe članicama EU po ceni poruka u toj zemlji. Već 51. poruka će koštati 0,06 evra. Što se tiče korišćenja inetrneta u romingu, godišnje je predviđeno 100 megabajta, po tarifiama te zemlje. Ako se to prekorači troškovi su 0,20 evra po megabajtu.

„Ovi planovi su samo traćenje vremena, jer je i dalje glavni cilj da se ljudima uzima novac. Izgelda da mora da dođe do protesta ljudi, kako bi se zaista nešto promenilo“, ističe bivša komesarka za Evropsku Uniju Viven Reding.

(M. Ć.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track