ŠTRAHEOV ŠAMAR: Glasači žestoko kaznili crvene i narodnjake!
Foto: Rojter

IZBORI U ŠTAJERSKOJ I BURGENLANDU

ŠTRAHEOV ŠAMAR: Glasači žestoko kaznili crvene i narodnjake!

Austrija -
SPÖ je, što je zanimljivo, izgubila čak i u opštini njenog lidera i predsednika pokrajine Franca Vovesa u Vasoldsbergu, gde je SPÖ pala na drugo mesto iza FPÖ.

BEČ - Na izborima u austrijskim pokrajinama Burgenland i Štajerskoj, glasači su u nedelju "udarili težak šamar" vlastima i ujedno doprineli neočekivano snažnom jačanju desnice. Podsetimo, na pokrajinskim izborima u Štajerskoj, Slobodarska partija (FPÖ) Hajnca-Kristijana Štrahea (Heinz Christian Strache) ostvarila je istorijski rezultat osvojivši čak 27,1 odsto glasova, za 16,5 procenata više nego na prošlom pokrajinskom glasanju.

Time je ova partija gotovo sustigla vladajuće Socijaldemokratsku stranku (SPÖ) i Narodnu partiju (ÖVP). Prema preliminarnim rezultatima izbora, bez glasova predatih putem pošte, SPÖ je osvojila 29,2 odsto glasova, izgubivši čak 9,1 odsto, a ÖVP je dobila 28,5 odsto, izgubivši 8,6 procenata.

I pored velikih gubitaka, SPÖ i ÖVP planiraju nastavak saradnje, a njihjovi lideri su istakli da koalicija sa pobednikom izbora FPÖ nije opcija. Što se drugih stranaka tiče, Zeleni su uspeli da dobiju 6,4 odsto glasova, za 0,9 odsto više nego ranije, a Komunistička partija (KPÖ) osvojila je 4,2 odsto, za 0,2 odsto manje nego na prošlom glasanju. Izlaznost u Štajerskoj iznosila je 62,2 odsto, za 7,3 odsto manje nego na prošlom glasanju.

SPÖ je, što je zanimljivo, izgubila čak i u opštini njenog lidera i predsednika pokrajine Franca Vovesa u Vasoldsbergu, gde je SPÖ pala na drugo mesto iza FPÖ.

I u Burgenlandu su glasači kaznili dosadašnje vlasti, iako nisu pretrpele toliko velike gubitke kao u Štajerskoj. SPÖ je osvojila 41,9 odsto glasova, uz gubitke od 6,3 procenata, a ÖVP 29,1 odsto, uz gubitke od 5,5 odsto.

Kao i u Štajerskoj, i u Burgenlandu je FPO pobednik izbora jer je uspela da popravi svoj rezultat za šest odsto, osvojivši 15 procenata glasova. Stranka Zelenih osvojila je 6,4 odsto, što je za 2,3 više nego na prošlim izborma. Lider SPÖ Hans Nisel najavio je da želi vladu sa jednim koalicionim partnerom, i da je protiv većih koalicija.

Nisl tokom predizborne kampanje ni jednog trenutka nije isključio saradnju sa FPÖ, što je koalicija kojoj se protivi stranka na saveznom nivou.

Odlični izborni rezultati podstakli su FPÖ da mašta i o velikoj pobedi u Beču, gde će izbori biti održani 11.oktobra, a na kojima lider te partije Štrahe stremi ka osvajanju 30 odsto glasova, čime bi otežao život SPÖ koja bi izgubila mogućnost da zaobiđe ovu stranku prilikom donošenja važnih odluka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track