NI AUSTRIJA IH NEĆE: Iz zemlje vraćaju četvrtinu azilanata!
Foto: Fonet Aleksandar Stojanovic

KONTRAMERE

NI AUSTRIJA IH NEĆE: Iz zemlje vraćaju četvrtinu azilanata!

Austrija -
U Austriji je u maju mesecu podneto 6.240 zahteva za dobijanje azila, što je po stanovniku više nego u bilo kojoj drugoj zemlji EU, zbog čega je ministarka unitrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner odlučila da preduzme protivmere

BEČ - Austrija će četvrtinu podnosioca zahteva za azil, vratiti u zemlje Unije u kojima su prvobitno podneli zahteve, najavila je ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl Lajtner.

Nakon što je u Austriji u maju mesecu podneto 6.240 zahteva za dobijanje azila, što je po stanovniku više nego u svakoj drugoj zemlji Evropske unije (EU), ministarka unitrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner smatra da je vreme za preduzimanje protivmera. Radi se svakako i o slučajevima koji potpadaju pod takozvani Dablinski postupak. Za proveravanje preduslova za dobijanje azila nadležna je zemlja Evropske unije u kojoj je neko podneo svoj prvi zahtev za azil, a svaka četvrta osoba koja je u maju u Austriji podnela zahtev za azil, prema podacima ministarstva, već je prvobitno uradila to u nekoj drugoj zemlji EU. Najviše ih je došlo preko Mađarske i Bugarske u Austriju i oni će, kako je najavljeno, biti čarter letovima i autobusima vraćeni u ove zemlje.

"Naravno da će kao i pre, novi podnosioci zahteva za azil biti registrovani i prihvaćeni, to je naša obaveza. Savezna služba za strance i azil će se tokom postupaka pre svega koncentrisati na Dablinske slučajeve i sprovesti odlaske u inostranstvo", potvrdio je Volfgang Tauher, direktor Savezne službe za strance i azil.

Planira se zapošljavanje dodatnih 125 službenika za obradu zahteva, a govori se i o mogućoj saradnji sa ministarstvom odbrane. U prošloj godini je u Evropskoj uniji zabeležena rekordna cifra od 626.000 zahteva za dobijanje azila, a ove godine se očekuje još veća brojka. Ministarstvo unutrašnjih poslova procenjuje da će ove godine u Austriji može očekivati 70.000 zahteva. Pri tome austrijski sistem za azil nije prilagođen za više od 30.000 zahteva.

Mikl Lajtner je takođe apelovala i na Evropsku uniju da se utvrde fiksne i fer kvote za države članice, budući da je trenutno u 10 zemalja koncentrisano 90 procenata zahteva. Ona je takođe od pokrajina zatražzila da ravnomerno popunjavaju svoje kapacitete, budući da su kvote popunjene trenutno samo u Beču, Donjoj Austriji i Štajerskoj. Ministar odbrane Austrije Gerald Klug je ponudio ministarki Mikl Lajtner da uzme u obzir njegov predlog da smesti izbeglice u kasarne.

Lajtner će do 19.juna, kada dobije i adekvatan odgovor od pokrajina, koje još nisu popunile svoje kapacitet da odluči da li će uredbom biti omogućeno zbrinjavanje izbeglica u kasarne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track