KURC UPOZORAVA: U Bosni jačaju salafizam i uticaj Saudijske Arabije!
Foto: Rojters

Pred posetu Sarajevu

KURC UPOZORAVA: U Bosni jačaju salafizam i uticaj Saudijske Arabije!

Austrija -
Austrijski šef diplomatije će sagovornicima u Sarajevu, među kojima su predstavnici islamske zajednice i katoličke crkve, jasno ukazati da nema mesta radikalnim verskim trendovima u Evropi

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) upozorio je na islamističke trendove u Bosni i Hercegovini, kao i na rastući uticaj Saudijske Arabije.

Kurc, koji će danas započeti posetu Sarajevu, rekao je novinarima da u Bosni postoji radikalizacija, a da je potreban evropski obeleženi islam i odlučno delovanje protiv islamista.

Islam je deo Evrope, kao što je deo i Austrije, naglasio je on dodajući da je neophodno da se deluje i protiv onih koji seju mržnju protiv ove vere. Istovremeno je konstatovao da u pojedinim delovima BiH može da se primeti opasni rast salafizma.

S tim u vezi je, prenosi APA, pomenuo uticaj Saudijske Arabije, koja je prisutna kroz gradnju džamija i finansiranja hodža u inostranstvu. Tokom posete Sarajevu, kako je najavio, on će sagovornicima, među kojima su predstavnici islamske zajednice i katoličke crkve, jasno ukazati da nema mesta radikalnim verskim trendovima u Evropi.

On je naglasio da je BiH jedna od zemalja zapadnog Balkana koja zadaje najviše briga. Ministar je istakao da je u toj zemlji prisutan zastoj sistema, i da su potrebni impulsi za izgradnju efikasnog civilnog društva, koje je u funkcionišućoj demokratiji važan stub.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track