GRAC U ŠOKU POSLE ALENOVOG MASAKRA: Mrtvog sina sam pronašao na ulici
Foto: Tanjug/AP

Tragedija

GRAC U ŠOKU POSLE ALENOVOG MASAKRA: Mrtvog sina sam pronašao na ulici

Austrija -
Istrčao sam na ulicu i našao Adisovo telo nekoliko metara od kuće, bilo je zamotano u pokrivač. Samo da snaja bude dobro, priča Džemal Dolić

GRAC - Motivi Alena Rizvanovića (26), Austrijanca bosanskog porekla, da u punoj brzini uleti među pešake u centru Graca i ubije troje ljudi, a zatim nožem napadne ostale, još nisu poznati. Kako je saopštila policija, pomahnitali napadač još nije sposoban za ispitivanje.Ipak, kako je otkriveno, on je bio pod zabranom prilaska sopstvenoj porodici, a prošlog meseca je prijavljen zbog nasilja u porodici.DezorijentisanPokrajinski guverner Herman Šicerhefer rekao je da je Alen poremećeni usamljeni ubica uznemiren zbog raspada braka i da je u trenutku hapšenja bio mentalno dezorijentisan. Rizvanović je u napadu ubio troje ljudi, među kojima i dete, a ranio 34. Među nastradalima u ulici Herengase je i Bošnjak iz Velike Kladuše Adis Dolić, dok je njegova supruga Adisa Nanić Dolić u kritičnom stanju.Adisov otac Džemal ispričao je za Dnevni avaz da se sve odigralo nedaleko zgrade u kojoj živi cela porodica. Za nesreću je saznao od sinovljevih prijatelja.- Ovo je prava tragedija. Sin mi je mrtav, snahi mi je polomljena kičma, lekari se bore za njen život. Sve se desilo samo 50 metara od naše zgrade. Krenuo sam na namaz, a njih dvoje da kupe poklone rodbini u Bosni. Kad sam se vratio iz džemata, video sam da ljudi leže po ulici. Nisam ni slutio da su među njima moja deca - kroz suze govori Džemal.Prvo je utrčao u kuću kako bi video gde su mu sin i snaja, ali ih nije našao.- Uzeo sam telefon da ih zovem, ali mi se niko nije javljao. Istrčao sam na ulicu i našao sina nekoliko metara dalje, mrtvog i zamotanog u pokrivač. Šta da kažem, Alahova je volja da se to desi. Sad samo da snaja bude dobro - rekao je Dolić, koji se u Grac doselio početkom devedesetih.Dodao je da je čuo da je Rizvanović isto poreklom iz Bosne, ali ga ne poznaje. Bračni par Dolić venčao se prošlog vikenda u BiH i upravo su pripremali svadbenu ceremoniju za prijatelje iz Austrije.Nije se opirao policijiMeđu troje stradalih u divljanju Rizvanovića u ulici Herengase je i četvorogodišnji dečak, a šest osoba je i dalje u teškom stanju, uključujući dvoje povređene dece. Pored dečaka, stradala je i žena, koja se, takođe, našla na putu napadaču. Građani Graca od prekjuče pale sveće i ostavljaju poruke za rodbinu žrtava na mestu zločina. Napadač se nije opirao prilikom hapšenja, a vlasti smatraju da nije reč o terorističkom činu.

Iz Bosanske KrajineO ALENU RIZVANOVIĆUKako javljaju mediji, Alen Rizvanović je poreklom iz Bosanske Krajine. Rođen je 1989. godine i živi u mestu Kalsdorf kod Graca. S porodicom se u Austriju preselio kad je imao četiri godine - 1993, a pre napada je radio kao vozač. Oženjen je i ima dvoje dece. Mediji su objavili fotografiju i snimak njegove kuće. Sve je zaključano, a igračke su uredno složene. Na ulazu su instalirane bezbednosne kamere.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track