ODREĐEN PRITVOR UBICI IZ GRACA: Nije neuračunljiv, policija ispituje kontakte u Bosni!

Istraga masakra

ODREĐEN PRITVOR UBICI IZ GRACA: Nije neuračunljiv, policija ispituje kontakte u Bosni!

Austrija -
Preko Interpola austrijska policija pokušava da utvrdi s kim je Alen imao kontakt u Bosni, odakle je sa roditeljima došao kada je imao svega četiri godine

BEČ - Austrijsko pravosuđe odredilo je pritvor Alenu Rizvanoviću (26), koji je je ubio tri osobe i ranio 34 zaletevši se džipom među pešake u centru Graca, a veštaci su procenili da njegovo stanje ne iziskuje psihijatrijsku hospitalizaciju.Nakon saslušanja zaključeno je da ne postoji razlog za njegovo smeštanje u specijalizovanu ustanovu. Tokom saslušanja Rizvanović nije odgovorio na pitanje o motivu. Kako je tužilaštvo navelo, samo je rekao da je mislio da ga neko juri i da je zbog toga krenuo vozilom ka ljudima, za koje je mislio da ga prate. Posle toga davao je protivrečne izjave.

Preko Interpola austrijska policija pokušava da utvrdi s kim je Alen imao kontakt u Bosni, odakle je sa roditeljima došao kada je imao svega četiri godine. Pojedini svedoci tvrde da je Rizvanović bio naklonjen strožijem tumačenju islama, ali to policija za sada nije želela da potvrdi.

Inače u javnost je dospelo sve više informacija o nasilnoj prošlosti Rizvanovića i njegove porodice. Tako je poznato da je policija u više navrata reagovala protiv Rizvanovića zbog nasilja, a jednom je kod njega pronađena i puška.

U međuvremenu policija je došla do uznemirujućih podataka o Rizvanovićevim aktivnostima na internetu.

Naime, on je pre odlaska u krvavi pir izbrisao svoj Tviter nalog na kojem je imao čak 2.577 pratilaca, a on je pratio 2.773 osobe, uglavnom iz arapskog sveta, piše najtiražniji austrijski list Kronen cajtung.

Među osobama koje su njega pratile i čije je on bio pratilac na Tviteru je veliki broj arapskih korisnika. Među njima su i neki fanovi arapskog fudbalskog kluba Al-Nasr u Dubaiju, osobe koje na svojim statusima imaju citate iz Kurana. Međutim, neke od osoba na svojim nalozima, uz citate iz Kurana, poziraju sa oružjem i maskama na licu.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Rizvanović je obrisao i većinu sadržaja na svom Fejsbuk profilu sa kojeg je lajkovao veliki broj stranica koje veličaju Alaha, kažu u policiji, uz zaključak da je, po svemu sudeći, duže vreme planirao pokolj u Gracu.

"Toliki broj pratilaca za jednog običnog trgovca automobilima, neobično", zaključuje Kronen cajtung, navodeći da obični građani imaju od 200 do 500 pratilaca na Tviteru.

"Još ne možemo da utvrdimo da li Rizvanović govori arapski. Povezanost sa terorističkom organizacijom Islamska država za sada je isključena, ali istraga ide u svim pravcima. Nije isključeno da je reč o osobi koja kopira druge zločince", kažu u policiji, koja trenutno pregleda naloge osoba sa kojima je Rizvanović bio povezan na društvenim mrežama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track