KNAJSL: Masakr u Gracu je terorizam, mogući novi napadi tokom Ramazana!
Foto: Yt

Upozorenje

KNAJSL: Masakr u Gracu je terorizam, mogući novi napadi tokom Ramazana!

Austrija -

Ne uviđam zašto bi napadač u Gracu delovao u afektu tri nedelje nakon bračne svađe, istakla je Knajslova i dodala da je čudno što je policija sat i po nakon zločina kao motiv navela "psihozu"

BEČ - Delo Alena Rizvanovića u Gracu treba okarakterisati kao teroristički napad, ocenila je u izjavi za bečki Kronen cajtung austrijski ekspert za Bliski istok Karin Knajsl.

"Ne uviđam zašto bi napadač u Gracu delovao u afektu tri nedelje nakon bračne svađe", istakla je i dodala da je čudno što je policija sat i po nakon zločina kao motiv navela "psihozu".

Podsetimo, Rizvanović je prošle subote u sumanutoj vožnji autom i napadu nožem u centru Graca ubio tri i ranio 34 osobe.

Knajslova je to izjavila juče, posle terorističkih akcija u Tunisu, Francuskoj i Kuvajtu, upozoravajući na opasnost od daljih terorističkih napada tokom Ramazana.

"Ramazan zasigurno nije mesec primirja. Tokom islamskog posta se naglašava sopstvena snaga", podvukla je ona u izjavi bečkom dnevniku Kronen cajtung.

Napadač iz Graca Alen Rizvanović (Foto: Printskrin oe24.at)
Napadač iz Graca Alen Rizvanović (Foto: Printskrin oe24.at)

Knajsl je podsetila da je u Iraku od 2005. bilo krvavih napada tokom Ramazana, uvek posle jasnih poziva hodža. Opasnost po Evropu, prema njenim rečima je velika.

"Suočeni smo, kao kod nedavnog ubistva u Francuskoj, sa neprijateljem iz sopstvenih redova. Oni nisu radikalni samo zato što su se priključili terorističkoj organizaciji, već zato što su sami napravili svoj fanatizam", objasnila je Knajsl.

Ona kaže da jako teško napraviti profil zločinca, kao i kako odlučiti da li se radi o slučaju za psihijatriju ili teroristi. Knajsl je dodala da bi i Rizvanović, koji je svojim džipom usmrtio tri lica i povredio 34 osobe u centru Graca, mogao biti takav "usamljeni vuk".

"Dodatni napad nožem me je uznemirio. Prošle godine, 20. septembra je Islamska država u jednom saopštenju na više jezika naredila da se izvrše napadi nožem ili kolima", ukazala je ona podsećajući da su takvi napadi već izvršeni u Kadani, Izraelu, Francuskoj.

Dalje je kazala da treba računati sa daljim napadima u Francuskoj, ističući da se sada oseća geografska i politička blizina Evrope Bliskom Istoku. SAD se povlače, a Evropi ostaju negativne posledice, komentarisala je Knajsl koja poziva građane da budu obazriviji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track