POPRAVNI ZA VARALICE: Maturanti koji su prepisivali na ispitu moraju ponovo da polažu!

SAD ĆE DA ZAGREJU STOLICU

POPRAVNI ZA VARALICE: Maturanti koji su prepisivali na ispitu moraju ponovo da polažu!

Austrija -
U dve bečke škole poništena matura iz matematike jer su se đaci preko socijalnih mreža hvalili da su varali na ispitu

BEČ - Prosvetni inspektor Franc Traninger (Franz Tranninger) rekao je da će svi učenici gimnazija u Hegelovoj ulici 14 koji su varali na maturskom ispitu iz matematike morati ponovo da polažu ispit.

Naime, u dve bečke škole poništena je matura iz matematike zato što su se đaci preko socijalnih mreža hvalili da su varali na ispitu. Jedna od dve škole je Gimnazija Hegelgase 14, i u njoj je gotovo čitav jedan razred varao tokom ispita. Đaci su fotografisali zadatke iz matematike i onda ih mobilnim telefonima slali svojim nastavnicima dopunske nastave, koji su ih potom rešavali i slali rešenja.

Nekima je bilo malo to što su uradili nego su požurili da se putem Fejsbuka pohvale kako su na prevaru položili ispit. Pošto je prevara ubrzo otkrivena aktivirana je komisija Gradske obrazovne ustanove, koja je detaljno analizirala ispit i utvrdila da je apsolitno bilo neregularnosti.

Kada je reč o maturskom ispitu u gimnaziji u Hegelovoj ulici 14, inspektor Traninger kaže da je nastavniku koji je nadzirao odelenje promaklo da učenici prepisuju uz pomoć mobilnih uređaja. On je dobio samo opomenu, jer je posle istrage, inspektor utvrdio da nastavnik nije namerno napravio ovaj propust.

Sličan pokušaj prepisivanja dogodio se u gimnaziji na Henrijetinom trgu (Heneriettenplatz) u 15. bečkoj opštini. Tamo su nastavnici uvideli da je reč o kolektivnom prepisivanju na licu mesta, pre nego što su im učenici na ocenjivanje predali maturske testove. Maturanti otkriveni u prepisivanju moraće i u ovom slučaju ponovo da polažu.

Nastavnici će morati da prođu "školu prepisivanja"

Generalno, nastavnici sve teže kontrolišu učenike na polaganju, jer danas i ručni satovi imaju funkcije mobilnih računara. Prosvetni inspektorat upozorava da su pokušaji prepisivanja posebno učesatli u onim delovima maturskog ispita u kojiima se zahtevaju kratki odgovori, kao što je slučaj i sa matematikom. "Ove predmete moraćemo ubuduće mnogo strožije da kontrolišemo", izjavio je Traninger za Kurir. Pored toga, najavljuju da će ubuduće redovno i detaljno informisati čitav nastavni kadara o najnovijim načinima prepisivanja kojima se dovijaju maturanti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track