Austrijski parlament odlučuje o novom paketu pomoći Grčkoj
Foto: Kurir Austrija

Počela rasprava

Austrijski parlament odlučuje o novom paketu pomoći Grčkoj

Austrija -
Dok vladajuće Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ) i Narodna stranka (ÖVP) podržavaju paket pomoći Grčkoj, opozicija je najavila glasanje protiv nove podrške Atini

BEČ - Poslanici austrijskog parlamenta počeli su danas sednicu na kojoj se raspravlja o novom paketu pomoći Grčkoj, nakon što je grčka skupština prethodno prihvatila dogovor ministara finansija evrozone.

Dok vladajuće Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ) i Narodna stranka (ÖVP) podržavaju paket pomoći Grčkoj, opozicija je najavila glasanje protiv nove podrške Atini. Najuticajnija opoziciona stranka, Slobodarska partija (FPÖ), smatra da bi trebalo održati referendum u Austriji o odobravanju novog paketa pomoći.

FPÖ je uoči vanredne sednice parlamenta istakao da nije u redu da se u Grčkoj održava referendum, a ne i u zemljama koje treba da pomažu. Austrijska vlada je, na prošloj sednici, odbacila mogućnost održavanja referenduma i podržala novi paket pomoći Grčkoj.

Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da su građani protiv novog paketa pomoći Grčkoj, i da smatraju da bi najbolje rešenje bilo istupanjete zemlje iz evrozone.

Galup: Austrijanci protiv novog paketa pomoći Grčkoj

Ukoliko bi se održao referendum o pomoći Grčkoj, 55 odsto Austrijanaca glasalo bi protiv, svega 29 za, uz 16 odsto neodlučnih, pokazalo je najnovije istraživanje Instituta Galup. Takođe, 73 odsto ne veruje da će se grčka vlada pridržavati oštrih mera štednje, a 54 procenata je mišljenja da bi najbolje rešenje bilo istupanje Grčke iz evrozone, takozvani Grexit. Samo 28 odsto smatra da bi EU trebalo dalje da pokušava da Grčku zadrži u evrozoni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track