KAD DRŽAVA ČASTI: Austrijanci će uštedeti 30 miliona evra!

ZAMRZNUTE CENE TAKSI

KAD DRŽAVA ČASTI: Austrijanci će uštedeti 30 miliona evra!

Austrija -
Ministarstvo finansija ni ove godine neće podići takse za izdavanje dokumenata: ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola, građevinskih dozvola, izvoda iz matičnih knjiga itd.

BEČ - Iz Saveznog ministarstva finansija Austrije stiže dobra vest.

Austrijski ministar finansija Hans Jerg Šeling (Hans Jörg Schelling) koji ima zadatak da rastereti radnog čoveka od poreskih opterećenja, a istovremeno napuni državni budžet, ipak je odlučio da "časti" građane Austrije. Šeling je objavio da država ni ove godine neće podići takse za izdavanje dokumenata: ličnih karata, pasoša, vozačkih dozvola, građevinskih dozvola, izvoda iz matičnih knjiga itd.

Visina ovih državnih taksi je zamrznuta već nekoliko godina, tačnije od 2011., nisu povećavane čak ni za procenat inflacije. "Ručna" će ostati povučena i ove godine. Ako bi se takse povećale za kumulisanu inflaciju u protekle četiri godine, morale bi da budu uvećane za 9,1 odsto.

"Odgovoran sam poreskim platišama u ovoj zemlji. Hteo bih da ih rasteretim, malo po malo, i da ljudima ostane više njihovog novca. Bez podizanja državnih taksi, činim korak prema tom rasterećenju, korak koji se oseća odmah", izjavio je Šeling.

Procenjuje se da će na taj način građani ove godine platiti 30 miliona evra manje nego što bi morali ako bi takse bile usklađivane sa inflacijom u državi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track