POSTALO JE OPASNO I NEPODNOŠLJIVO: Austrijski kamp zatvoren za prijem azilanata!
Foto: Facebook

NEHUMANI USLOVI U TRAJSKIRHENU

POSTALO JE OPASNO I NEPODNOŠLJIVO: Austrijski kamp zatvoren za prijem azilanata!

Austrija -
Priohvatni centar Trajskihen ima kapacitete da primi 1800 ljudi a u njmu s etrenutno nalazi 4000 izbeglica

BEČ - Austrija je privremeno obustavila prijem novih migranata u svoj glavni izbeglički kamp Trajskirhen, 20 kilometara južno od Beča, čije su uslove Ujedinjene nacije opisale kao "nehumane".

Zabrana prijema novih izbeglica u taj kamp stupila je na snagu u ponoć, saopštili su neimenovani zvaničnici, a za sada se ne zna kada će biti ukinuta, prenosi AFP. U ovom kampu, koji ima kapaciteta da primi 1.800 ljudi, trenutno se nalazi čak 4.000 muškaraca, žena i dece, među kojima su mnogi primorani da spavaju napolju.

"Situacija u Trajskirhenu više nije podnošljiva za tražioce azila", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner. Provera zdravstvenog stanja i početni administrativni koraci za ljude koji pristižu u kamp i dalje će se sprovoditi, ali oni neće moći da tu ostanu, saopštila je njena kancelarija. Regionalni guverner najavio je prošle nedelje ovaj korak zbog neadekvatnih sanitarnih uslova u kampu i potencijalne opasnosti od epidemije.

Tokom nedavne posete, predstavnik Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) Kristofer Pinter opisao je situaciju u kampu kao "nepodnošljivu, opasnu i nehumanu", navodi francuska agencija. Nevladina organizacija "Amnesti internešenel" sutra će obići Trajskirhem kako bi "stekla jasniju sliku o tamošnjoj situaciji", rekla je portparolka te organizacije za zaštitu ljudskih prava. Austrijski kamp je zatvoren za prijem novih izbeglica u trenutku kada sve veći broj zemalja pokazuje znake prenapregnutosti usled pogoršavajuće migrantske krize na kontinentu.

EU se hvata u koštac sa ogromnim prilivom izbeglica, među kojima mnogi rizikuju život bežeći od nasilja u Siriji, Iraku i Avganistanu. Skoro 185.000 izbeglica podnelo je zahtev za azil samo u prvom kvartalu ove godine, prema evropskoj agenciji za statistiku Eurostat. U Austriji je broj takvih zahteva premašio 28.300 samo u periodu od januara do juna, koliko ih je podneto za celu prošlu godinu, a zvaničnici očekuju da će broj tražilaca azila u toj zemlji dostići čak 80.000 do kraja godine.

Mnogi od njih pristižu iz susedne Mađarske koja je, kao i Austrija, članica EU Šengen zone, a koja gradi ogradu duž granice sa Srbijom, odakle većina migranata dolazi, navodi Frans pres. Austrijska vlada je uspostavila prijemne centre u policijskim stanicama, a kontejnere za skladištenje pretvorila u privremene smeštajne objekte. Međutim, ministarka Mikl-Lajtner je upozorila da je to samo kratkoročno rešenje i optužila pojedinačne države da odugovlače u obezbeđivanju dodatnog smeštaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track