SUŠA DESETKUJE USEVE: Rod krompira i kukuruza slabiji 20 odsto

Vape za kišom

SUŠA DESETKUJE USEVE: Rod krompira i kukuruza slabiji 20 odsto

Austrija -
I krompir i kukuruz dobro podnose vrućine, ali je krtola zbog nedostatka vode mnogo manja, dok kukuruz zbog manje vlage ne može da razvije klip

BEČ - Suša i velike vrućine uticaće ove godine na smanjenje roda pojedinih poljoprivrednih kultura u Austriji, pre svega krompira i kukuruza, gde poljoprivredni proizvođači očekuju gubitke od 20 odsto.

Ista sudbina mogla bi da zadesi i proizvođače vina, kažu u Poljoprivrednoj komori Donje Austrije i upozoravaju da bi, ako kiša ne padne u u naredne dve nedelje, grožđe moglo da donese mnogo manji rod od očekivanog.

I krompir i kukuruz dobro podnose vrućine, ali je krtola zbog nedostatka vode mnogo manja od proseka, dok kukuruz zbog manje vlage ne može da razvije klip, kažu stručnjaci, prenosi austrijski Javni medijski servis ORF.

Zbog toga je jedan broj poljoprivrednika u podnožju Alpa odlučio da stabljike kukuruza obradi kao silažu za ishranu stoke.

Poljoprivredni stručnjaci kažu da ipak ima koristi od suvog vremena, jer je ove godine pojava gljivičnog oboljenja biljaka, pre svega u vinogradima, mnogo manja nego inače.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track