MAĐARI SE NALJUTILI: Fajman podsetio da je Mađarska učestvovala u holokaustu
Foto: Reuters

Zahlađenje odnosa susednih zemalja

MAĐARI SE NALJUTILI: Fajman podsetio da je Mađarska učestvovala u holokaustu

Austrija -
Natrpati izbeglice u vozove, u uverenju da će se odvesti negde sasvim drugde, budi sećanja na najcrnja vremena našeg kontinenta", izjavio je austrijski kancelar za Špigl

BEČ - Ovog vikenda se veoma zaoštrio verbalni sukob u vezi politike prema izbeglicama između austrijskog saveznog kancelara Vernera Fajmana i mađarskog premijera Viktora Orbana. Prijatelji nisu bili ni pre, ali sada je eskalirala njihova međusobna nesimpatija.

Fajman je juče veoma oštrim rečima kritikovao Mađarsku i šefa njene vlade. U intervjuu za poznati nemački nedeljnik Špigl je čak povukao paralelu između sadašnje mađarske politike i one tokom Drugog Svetskog rata, kada je mađarska država sudelovala u holokaustu (genocid nad Jevrejima).

"Natrpati izbeglice u vozove, u uverenju da će se odvesti negde sasvim drugde, budi sećanja na najcrnja vremena našeg kontinenta", izjavio je austrijski kancelar za Špigl.

Fajman Orbanu zamera "politiku šokantnog odvraćanja" ljudi da prolaze kroz Mađarsku, kao i nedopustivo razvrstavanje izbeglica prema religiji. I u Špiglu je Fajman ponovio da se zalaže za definisanje kvota izbeglica, za svaku državu EU.

Istovremeno je mađarski premijer Orban u Bildu, nemačkom dnevnom listu, izjavio da namerava izbeglice ubuduće vraćati iz Mađarske. Prema Orbanu, za izbeglice su sigurni logori u Turskoj i drugim zemljama koje graniče sa Sirijom. "Migranti, međutim, žele život u Nemačkoj, ili u Švedskoj, "njima ne odgovara kako se živi u Grčkoj, Makedoniji, Srbiji, Mađarskoj i Austriji", podseća mađarski premijer.Posle Fajmanovih izjava u Špiglu. Peter Šijarto, mađarski ministar spoljnih poslova, reagovao je ne manje oštro.

Viktor Orban
Viktor Orban

Odbacio je odlučno Fajmanove stavove i nazvao ih "nedostojnim za političara na vodećoj funkciji u 21. stoleću". Mađarska vlada smatra da austrijski kancelar već nedeljama vodi "kampanju laži" protiv Mađarske, koja se pridržava svih pravila EU i traga za efikasnim, evropskim rešenjem za izbegličku krizu. To je otežano, smatra mađarski ministar, jer političari kao što je Fajman, stvaraju "neutemeljene snove" i iluzije kod ekonomskih migranata.

Takvi ispadi su nedogovorni i dokazuju Fajmanovu političku nesposobnost, dodao je Šijarto, koji je najavio da će 14. septembra pozvati austrijskog ambasadora u Budimpešti na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske.

Kancelara Fajmana kritikuje i Ervin Prel, moćni pokrajinski čelnik Donje Austrije. U današnjem intervjuu za bečki dnevni list Esterajh, Prel kaže:

"Nimalo od pomoći nije kada u ovakvoj situaciji kancelar traži konfrontaciju sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, umesto da neguje saradnju. Bojim se da su ga određeni spindoktori (politički savetnici, nap.) odveli u pogrešnom smeru, koji nije častan za jednog državnika i samo otežava situaciju." Prel podseća da je Austirja dugo vremena potcenjivala problem izbeglica. Po njemu, veoma je naivno bilo kancelarovo uverenje da će se problem rešiti ispunjavanjem kvota po regijama Austrije je bilo naivno.

"Veseo sam da je napokon i u saveznoj vladi shvaćeno da je ovaj problem izuzetno velik izazov za čitavu državu, koji se može rešiti samo zajednički."

Donjeaustrijski čelnik takođe kritikuje EU, ukazuje da EU mora brže odlučiti gde i koliko rasporediti izbeglice. Ako to ne uradi, "postavlja se polako pitanje:

"Čemu zapravo uopšte služi zajednička Evropa?". Osim finansijske, EU bi morala da ima i humanitarnu politiku, uveren je Prel.

Foto: AP
Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track