Najnovije vesti

AUSTRIJSKA MINISTARKA POLICIJE: Treba uvesti ograničeni azil!
Foto: Fonet, Febr. 2015.

TRAŽE IZMENU ZAKONA

AUSTRIJSKA MINISTARKA POLICIJE: Treba uvesti ograničeni azil!

Austrija
00:00h
Potrebna je izmena zakona i odluka parlamenta da bi se dodelio ograniočeni azil u na tome radimo, objasnila je Johana Mikl-Lajtner, ministarka untrašnjih poslova

BEČ - Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner, povodom izbegličke krize sa kojom je suočena Evropa, predlaže dodeljivanje "ograničenog" azila. Ona je, u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh", kazala da je to varijanta o kojoj treba razmisliti.

"Za to, međutim, potrebna je izmena zakona i odluka parlamenta. Na tome radimo", objasnila je Mikl-Lajtner.

Ona je istakla da njen zahtev da se uvede "ograničen" azil, kao i za proterivanjem izbeglica, ne predstavljaju promenu stava.

"Moj stav se nije promenio. Uvek sam govorila da se Austrija pridržava Dablinskog sporazuma i da svako mora računati da će biti vraćen u jednu bezbednu zemlju", rekla je Mikl-Lajtner.

Koalicioni partner, Socijaldemokratska partija (SPÖ), iskazala je otvorenost za razgovore o promeni zakona kako bi se uvela "ograničena zaštita" izbeglica. Nakon tri godine proveravati da li još uvek postoji razlog za azil bio bi "iskren signal", ocenio je ministar bez portfelja Jozef Ostermajer.

On je kazao da je SPÖ spremna da podrži zahtev ministarke i naveo da se razgovori o tome moraju voditi u parlamentu. Ostermajer smatra da je provera potrebe za azilom nakon tri godine svrsishodna, jer je prema evropskom pravu predviđeno "učvršćivanje" boravka i time dobijanje stalnog boravka nakon pet godina.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...