LOŠA RAČUNICA: Likvidacija Hipo banke Austriju je koštala više nego što je računala!
Foto: Reuter

MANJAK U BUDŽETU

LOŠA RAČUNICA: Likvidacija Hipo banke Austriju je koštala više nego što je računala!

Austrija -
U apsolutnim iznosima ukupni budžetski deficit Austrije u 2014. iznosio je 8,9 milijardi evra, čime je visina deficita podignuta za milijardu evra u odnosu na procenu iz marta

BEČ - Troškovi likvidacije propale banke Hipo Alpe Adria podigli su austrijski budžetski manjak i javni dug u 2014. više nego što se dosad procenjivalo, pokazali su danas objavljeni podaci državne kancelarije za statistiku.

Austrijski budžetski deficit prošle godine je, prema najnovijim procenama, iznosio 2,7 posto BDP-a, čime je statistički biro uskladio svoje procene s onima iz Vladinog predloga budžeta. U martu su statističari deficit procenili na 2,4 posto, prenosi regionalni portal Seebiz pisanje austrijske novinske agencije.

U budžetskom deficitu Heta, takozvana "loša banka", pravni subjekta u koji je izdvojena "toksična" imovina likvidirane Hipo banke, prema novim procenama je imala udeo koji je za 1,7 postotnih poena veći u odnosu na procenjivanih 0,3 procentna poena. U apsolutnim iznosima ukupni budžetski deficit Austrije u 2014. iznosio je 8,9 milijardi evra, čime je visina deficita podignuta za milijardu evra u odnosu na procenu iz marta.

Ako se izuzme jednokratni efekat Hete, prošlogodišnji budžetski deficit iznosio je 1,0 posto BDP-a. Heta je značajno podigla i nivo austrijskog javnog duga u 2014, za čak 4,2 procentna poena, na ukupno 84,2 posto BDP-a, sa 80,8 posto u 2013. Bez Hete udeo duga u BDP-u iznosio bi u prošloj godini 80,1 posto BDP-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track