Najnovije vesti

I NARODNJACIMA PUKO FILM Miterlener: Ne mogu izbeglice da biraju azil a la kart!
Foto: ÖVP / Jakob Glaser

IZBEGLIČKA KRIZA

I NARODNJACIMA PUKO FILM Miterlener: Ne mogu izbeglice da biraju azil a la kart!

Austrija
18:20h
Azil prema planu ÖVP ubuduće treba da bude dat ograničeno na tri godine. Ukoliko nakon tog vremena više ne postoje razlozi za zaštitu izbeglica može biti proteran

BEČ - Narodna partija Austrije (ÖVP) predložila je akcioni plan za savladavanje izbegličke krize koji predviđa vremenski ograničeni status azila, prenose bečki mediji.

Lider ÖVP austrijski vicekancelar Rajnhold Miterlener (Reinhold Mitterlehner) ističe da plan ima za cilj da spreči da izbeglice u Evropi biraju "azil a la kart". Azil prema planu ÖVP ubuduće treba da bude dat ograničeno na tri godine. Ukoliko nakon tog vremena više ne postoje razlozi za zaštitu izbeglica može biti proteran, a u suprotnom bi se status produžio na dalje dve godine.

Ukoliko se situacija i posle tog perioda u zemlji porekla ne bude poboljšala njegov boravišni status postaće "neograničen". Ideju ograničenog azila prihvatio je austrijski kancelar Verner Fajman, koji, međutim, želi specijalno rešenje za ratne izbelice i predlaže da, ako nakon pet godina i dalje divlja rat u Siriji, onda azilanti iz te zemlje treba da dobiju vremenski neograničenu zaštitu.

Akcioni plan predviđa i pojačanu borbu protiv krijumčara ljudi, te mere sadrže pojačane kontrole u pograničnom prostoru, povećanje službenika u istrazi. ÖVP podvlači da zidovi unutar Evrope nisu nikakvo rešenje. Istovremeno ÖVP naglašava da sene može tolerisati da izbeglice biraju zemlje u kojima će tražiti azil.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...