GORNJA AUSTRIJA IZAŠLA NA BIRALIŠTA: Slobodarci srušili socijaldemokrate na treće mesto!
Foto: SORA

FPÖ SVE JAČI

GORNJA AUSTRIJA IZAŠLA NA BIRALIŠTA: Slobodarci srušili socijaldemokrate na treće mesto!

Austrija -
Već sada je jasno da će 11. oktobra biti ljuta i neizvesna borba za bečke izbore i da Socijaldemokratska partija Austrije može da izgubi od FPÖ

LINC - Gornja Austrija danas bira novi pokrajinski parlament u Lincu.

Prema prvim preliminarnim rezultatima i prebrojanih 30 posto glasova, vladajuća Narodna partija Austrije (ÖVP) uspeće da odbrani vodeću poziciju, ali uz drastičan pad podrške glasača. Predizborna istraživanja i ankete građana potvrdile su uspon Slobodarske partije Austrije (FPÖ). Može se reći da su oni već sada pobednici ovih izbora s obzirom da su gotovo duplirali broj glasova (31,1 posto) i tako uspeli da obore Socijaldemokratsku partiju Austrije sa druge pozicije. SPÖ je uz katastrofalan rezultat pao na treće mesto sa manje od 20 odsto podrške (18 posto) građana Gornje Austrije.

Zeleni u Gornjoj Austriji su zadržali četvrtu poziciju uz blagi rast glasova za svoju partiju. sa za sada 10,2 posto biračke podrške. Prema prvim, mada još ne potvrđenim rezultatima jasno je da je moralni pobednik izbora u Gornjoj Austriji Slobodarska partija, i da sada socijaldemokrate imaju razloga za brigu pred predstojeće izbore za Skupštinu Beča koji se održavaju 11. oktobra.

Već sada je jasno da će to biti ljuta i neizvesna borba do pslednjeg glasača, jer su se slobodarci opasno približili socijaldemokratama i prete da ih posle duge vladavine skinu sa bečkog trona. Poslednje istraživanje političkih stavova, koje je uradio austrijski Galup, pokazao je da su slobodarci (FPÖ) u Beču sve bliži vodećoj i trenutno vladajućoj Socijaldemokratskoj partiji Austrije (SPÖ) koja može da računaju na 35 procenata glasova, dok FPÖ ima podršku od čak 33 odsto.

( V. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja