NEMAJU GDE SA ŠVERCERIMA: Izbeglička kriza napunila i austrijske zatvore!

ĆELIJE PREBUKIRANE

NEMAJU GDE SA ŠVERCERIMA: Izbeglička kriza napunila i austrijske zatvore!

Austrija -
Deset od ukupno 27 zatvora u Austriji je prepuno jer se trenutno u njima nalazi rekordan broj osoba uhapšenih zbog krijumčarenja ljudi

BEČ - Izbeglička kriza u Austriji napunila je i austrijske zatvore, koji su prepuni krijumčara ljudima.

Deset od ukupno 27 zatvora u Austriji je prepuno jer se trenutno nalazi rekordan broj istražnih pritvorenika, kao 2005.godine. Prema zvaničnim podacima, trenutno su 534 osobe u zatvoru pod sumnjom da su se bavile krijumčarenjem ljudi, od njih je 373 u istražnom pritvoru.

"Da bi se teška situacija u zatvorima savladala, pritvorenici su premeštani između raznih kaznenih ustanova. Pošto je Ajzenštat nadležan za gotovo sve krijumčare uhapšene na prelazima ka Mađarskoj, a više nije bilo mesta je zatvor u Hirtenbergu preuređen u „ispostavu“ Ajzeštata. „Od jednog zatvora namenjenog za izdržavanje kazni pola ustanove je pretvore u istražni zatvor“", objasnio je upravnik brigadir Alfred Štajnaher.

Zbog ovog preuređenja je jedan broj osuđenih zatvorenika morao da bude prebačen u druge zatvore. Pošto istražni pritvorenici, zbog opasnosti dogovora, moraju da budu odvojeni od mogućih saučesnika, zbog čega je njihov smeštaj i raspodela postao problem za zatvore. To se odražava pre svega na dnevni, jednočasovni izlazak u dvorište.

"„Morali smo zatvorenike da podelimo na šest grupa, koje izlaze u različito vreme“", kaže Štajnaher.

Takođe ukazuje da postoje i jezički problemi, jer svega tri od 114 zatvorenika govori nemački. Zatvor u Ajzenštatu napravljen je za projem 78 osoba, a trenutno je u njemu smešteno oko 120. „Jedan deo je smeštan na pomoćnim krevetima koje smo dobili od Crvenog krsta“, preneo je upravnik pukovnik Klaus Fajman.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track