GRANIČNI PRELAZ ŠPILFELD: Prvih 100 izbeglica iz Slovenije stiglo u Austriju
Foto: Reuter

Zbrinuo ih Crveni krst

GRANIČNI PRELAZ ŠPILFELD: Prvih 100 izbeglica iz Slovenije stiglo u Austriju

Austrija -
Oko 18 časova očekuje se dolazak jednog voza na slovenačkoj stani sa oko 600 migranata

BEČ - Prvih 100 izbeglica iz Slovenije pristiglo je danas rano posle podne na austrijski granični prelaz Špilfeld. Oni su smešteni u prihvatni centar Crvenog krsta na prelazu.

Jedan autobus je izbeglice doveo oko 13 časova u blizinu graničnog prelaza, odakle su pešiče prešli na austrijsku stanu, uz usmeravanje slovenačkih policajaca ka mestu za registraciju. Na tom mestu izbeglice mogu da navedu da li žele da podnesu zahtev za dobijanje azila u Austriji.

Na osnovu dogovora sa slovenačkim vlastima planirano je da se izbeglice na prelaz dovoze svaka dva sata i to u grupama između 100 i 150 osoba. Oko 18 časova očekuje se dolazak jednog voza na slovenačkoj stani sa oko 600 migranata. Kako je ističu austrijske vlasti, izbeglice imaju mogućnost da se izjasne hoće li azil u Sloveniji ili Austriji ili žele da nastave putovanje.

Ko želi da nastavi dalje biće smešten u „tranzitni smeštaj“, šatore postavljene u Špilfeldu kapaciteta od 1.500 ljudi. Na drugim prelazima na jugu Austrije za sada nema dolazaka izbeglica. Portparol policije u pokrajini Koruška Rajner Dionisio, prema agenciji APA, rekao je da je austrijska policija obavila razgovore i zajednički obilazak sa slovenačkim kolegama graničnih prelaza.

Inače, Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije naložilo je sinoć nadzor austrijske granice ka Sloveniji, to jest u pokrajinama Štajerska i Koruška, a u pomoć je pozvala vojsku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track