NESTALA 82 GLASAČKA LISTIĆA: Štraheovi će tražiti ponavljenje izbora u bečkom Leopoldštatu
Foto: Reuters

Bečki izbori

NESTALA 82 GLASAČKA LISTIĆA: Štraheovi će tražiti ponavljenje izbora u bečkom Leopoldštatu

Austrija -
Ukoliko bi došlo do ponavljanja izbora, FPÖ se nada da bi mogla da dobije zamenika predsednika okruga, jer je razlika između Zelenih i FPÖ svega 25 glasova

BEČ - Slobodarska partija Austrije (FPÖ) Hajnca Kristijana Štrahea osporila je ishod izbora u 2. bečkom okrugu - Leopoldštat zbog izgubljenih glasačkih listića, a eventualno ponavljanje glasanja moglo bi da im donese mesto zamenika predsednika okruga.

Poslanik FPÖ Ditbert Kovarik kaže da je razlog za podnošenje žalbe nestanak 82 nestala glasačka listića. Ukoliko bi došlo do ponavljanja izbora, FPÖ se nada da bi mogla da dobije zamenika predsednika okruga, jer je razlika između Zelenih i FPÖ svega 25 glasova.

Prema izornom protokolu, utvrđena je "neobjašnjiva" razlika od 82 nedostajućih glasova. I pored stalnog nadzora i više neuspešnih kontrolnih brojanja glasačkih listića tokom čitavog procesa prebrojavanja i intenzivne potrage za nestalim listićima, oni nisu pronađeni ni u sali gde se prebrojavalo, ni u ranije prebrojanim glasovima, navodi se u protokolu.

Kovarik je najavio da će se u tom slučaju obratiti i Ustavnom sudu, a gradske vlasti ne žele da komentarišu nestanak glasačkih listića pre sastanka gradske izborne komisije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track