GANJAO IH DO VRHOVNOG SUDA: Vozaču autobusa dali otkaz zbog trake za kosu!
Foto: Printscreen Krone.at/Christoph Gantner

Zagorčali mu život

GANJAO IH DO VRHOVNOG SUDA: Vozaču autobusa dali otkaz zbog trake za kosu!

Austrija -
Ali Keze tvrdi da je GSP Linca hteo da ga se reši zato što je član nezavisnog, nepartijskog sindikata, te da im je traka za kosu bila samo izgovor

LINC - Ali Keze (Ali Köse), 35-godišnji vozač autobusa bujne kose iz Linca dobio je spor protiv svog poslodavca Gradskog javnog saobraćajnog preduzeće Linca (Linz Linien) s kojim se tužio zbog frizure.

Vrhovni sud Austrije presudio je da je on nezakonito otpušten sa posla, zbog toga što je nosio zbog u kosi ružičastu traku. Problem je izbio u avgustu 2014., kada je dispečer GSP-a Linca naredio Aliju da skine traku. Pošto Ali to nije hteo da uradi rukovodilac ga je suspendovao, a potom mu je uručen i otkaz.

Otpušteni vozač tužio je preduzeće. Na prvoj instanci, sud za radno pravo odlučuje da GSP Linca ima legitimni "interes preduzeća" da odredi da roza traka za kosu nije prikladna za šofera autobusa u javnom prometu. I Pokrajinski sud u Lincu je potvrdio prvostepenu odluku, da tako ne sme da izgleda šofer autobusa u Lincu. Međutim, Vrhovni sud Austrije je odlučio u korist Alija.

"Interes preduzeća nije iznad ličnih prava tuženog u smislu nošenja trake za kose u boji koja čoveku odgovara", odlučio je Vrhovni sud.

Ali je za bečki list Kronen Cajtung izjavio da je GSP Linca hteo da ga se reši zapravo zato što je član nezavisnog, nepartijskog sindikata, te da im je traka za kosu bila samo izgovor. Dodatni problem je bio i to što je hteo da dobije slobodne dane za negu bolesne žene, izjavljuje Ali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track