RAČUNAR PROLUPAO: Dobili austrijsko državljanstvo iako su pali na testu!
Foto: Printscreen Krone.at

SKANDAL

RAČUNAR PROLUPAO: Dobili austrijsko državljanstvo iako su pali na testu!

Austrija -
U bečkom Magistratu 35, zaduženom za strance, već nedeljama pokušavaju da isprave ovu računarsku grešku i utvrde obim problema

BEČ - Čak 98 osoba koje su polagala obavezan tekst za dobijanje austrijskog državljanstvo greškom su prošli kao da su ga položili, iako nisu odgovorili na većinu od 18 postavljenih pitanja o austrijskoj državi i društvu.

Ova greška u računaru otkrivena tek sad, nakon što je 17 od tih 98 ljudi već dobilo državljanstvo, uprkos nedovoljnom znanju. Ova sedamnaestorica ne moraju još jednom na test, ali preostalih 81 moraće ponovo na testiranje..

U bečkom Magistratu 35, zaduženom za strance, već nedeljama pokušavaju da isprave ovu računarsku grešku i utvrde obim problema. Sada se i "ručno" proverava 3.200 testova, i ukupno 57.600 odgovora na pitanja koje su dali testirani u međuvremenu.

Jedan od preduslova za dobijanje austrijskog državljanstva je da se tačno odgovori na većinu pitanja o temeljnom uređenju Republike Austrije. Svaki kandidat koji je pao na testu može da polaže neograničen broj puta, sve dok ga ne položi ili dok sam ne odustane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track