ONI SU NAVEĆI MESOŽDERI U EU: Austrijanac pojede 106 kilograma mesa godišnje!
Foto: Rojters

VOLE DA POJEDU NEŠTO KONKRETNO

ONI SU NAVEĆI MESOŽDERI U EU: Austrijanac pojede 106 kilograma mesa godišnje!

Austrija -
Odmah iza Austrije su Luksemburg, Portugal i Španija, najmanje mesa pojede se u Rumuniji

BEČ - Prema podacima Organizacije UN za ishranu i poljoprivredu iz 2011., meso je u EU najčešće na trpezama Austrijanaca.

Njih bi najviše trebala da zabrine vest koja je poslednjih dana digla medijsku prašinu a objavila Svetska zdravstvena organizacija da mesne prerađevine mogu da izazovu rak. Ljubitelji mesa odmah su se pobunili i odbacili takve ideje poručujući kako će i dalje da jedu i meso, i kobasice, šunke, slaninu...

Naravno, istina nije tako crno-bela pa je WHO pojasnio da su zapravo komponente koje suhomesnati proizvodi sadrže, poput konzervanasa, pojačivača ukusa, dim i slično, zapravo štetni. Postavlja se zaključak, koji je ionako svima bio poznat da u ishrani treba konzumirati meso, a da je najbolje i najzdravije je naravno ono domaće bez aditiva.

Što se tiče konzumacije mesa u državama članicama Europske unije, prema ovim podacima, meso i mesne prerađevine najviše konzumiraju u Austriji - čak 106,4 kilograma godišnje po stanovniku, zatim Luksemburg (98,8 kg), Portugal (90,3 kg) i Španija (93,1 kg). Ostale države kreću se u rasponu od 60 do 90 kilograma mesa godišnje po stanovniku. Hrvati jedu 62 kilograma mesa godišnje , a najmanje mesa jedu u Rumunji 53,4 kilograma godišnje.

Naveći svetski "mesožderi" su Australijanci, Novozelanđani i Amerikanaci.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track