KURC: Izbeglice nisu loši ljudi, oni samo imaju drugačije navike
Foto: Reuters

Austrija spremila kurs za pridošlice

KURC: Izbeglice nisu loši ljudi, oni samo imaju drugačije navike

Austrija -
Talas izbeglica mora biti smanjen, ali oni koji ostanu moraju što je bolje da se integrišu, kaže austrijski šef diplomatije

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc (Sebastian Kurz) namerava da uskoro predstavi konkretne mere za integraciju izbeglica u austrijsko društvo, koje predviđaju obavezujuće kurseve preko kojih bi se izbeglice upoznali sa vrednostima koje važe u ovoj zemlji.

On je, u izjavi bečkom dnevniku Standard, rekao da su osnove mera integracije znanje jezika, tržište rada i vrednosti.

Što se tiče vrednosti koje važe u Austriji, tu spadaju teme vezane za Ustav, kao što su ljudsko dostojanstvo, ravnopravnost i demokratija. Uz to, izbeglice će učiti o zdravstvenom sistemu pa sve do istorije i geografije.

Među temama kursa biće i vremena odmora, kao i razdvajanje otpada. Kursevi integracije biće obavezni i trajaće samo jedan dan.

"Ljudi koji dolaze kod nas nisu loši. Oni, međutim, imaju drugačije shvatanje vrednosti i nisu upoznati niti su navikli na vrednosti u Austriji", rekao je Kurc.

On je objasnio da talas izbeglica mora biti smanjen, ali oni koji ostanu moraju što je bolje da se integrišu. Prema njegovom planu, kurs sa osnovnim informacijama o Austriji bi bio obavezan za sve odrasle izbeglice i trajao bi jedan dan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track