SADA PEVA DUGU PESMU Fajman: Ilegalni ulazak izbeglica mora da se spreči!
Foto: Ap

Pravila jasna

SADA PEVA DUGU PESMU Fajman: Ilegalni ulazak izbeglica mora da se spreči!

Austrija -
Razumem strahove građana i angažujem se sa mojim evropskim partnerima u smanjenju broja izbeglica", rekao je Austrijski kancelar Verner Fajman

BEČ - Austrijski kancelar Verner Fajman poručio je da ilegalni ulazak u zemlju mora da se spreči, čime je promenio svoj raniji stav po pitanju talasa imigranata prenosi bečki dnevnik "Kronen cajtung".

On je naglasio da se želja izbeglica, da ostanu bliže svojoj domovini, mora u potpunosti podržati. "A pošto zemlje ne mogu same da kontrolišu spoljnu granicu EU Fronteks, kao evropska snaga, mora biti opremljena tako da ne registruje samo izbeglice i broj ilegalaca, već i spreči ilegalni ulazak", podvukao je austrijski kancelar. On je istakao da i granice unutar EU treba da budu delotvorno kontrolisane.

"Bez registracije na spoljnoj granici EU ne može više biti legalnog boravka u Evropi", naglasio je Fajman. Prema njegovim rečima sada moraju postojati jasna pravila za izbeglice i zemlje članice EU.

"Ko dobije pravo za azil ima pravo na pomoć samo u zemlji koja mu je dodeljena", rekao je austriski kancelar ističući da osobe koje nemaju šanse na dobijanje azila moraju da se vrate u njihovu domovinu i to brzo. "U ovom trenutku nam je potrebno svako mesto za ljude kojima je stvarno neophodna pomoć i zaštita", objasnio je Fajman.

On je kazao da drugo ophođenje sa pravom na azil Evropa u aktuelnoj situaciji ne može prihvatiti. Fajmanje podržao finansijsku podršku Turskoj, kako bi se u toj zemljima pružila "razumna šansa" izbeglicama, ali je ukazao i da Evropa mora biti pripremljena da štiti svoje spoljne granice bez turske pomoći.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track