TRADICIJA KOJA NESTAJE: Zatvaraju se bečki kafei!
Foto: Printscreen Krone.at

Kriza pritiska ugostitelje

TRADICIJA KOJA NESTAJE: Zatvaraju se bečki kafei!

Austrija -
BEČ - Bečka tradicija ispijanja kafe u kafeima koja spada u svetska kulturna nasleđa, polako izumire.

"U prestonici Austrije sve više kafea se zatvara, zbog finansijskih problema", ukazuje Bernd Kverfeld, šef ogranka kafića u Privrednoj komori.

On je upozorio da se svake godine zatvori jedna četvrtina svih lokala. Oko 100 kafića ima sreću da može da se osloni na dobar položaj i dugu tradiciju, ali oni koji nisu u toj situaciji sve teže rade. Prema njegovim rečima, većina od ukupno 2.500 kafića u Beču jedva krpi kraj s krajem.

Svake godine 25 odsto kafića u Beču zatvara svoja vrata, a trenutno je broj kafea konstantan zahvaljujući činjenici da isto toliko novih počinje sa radom. Česta promena vlasnika, međutim, nije dobar znak, kao i male marže.Jedan od razloga što se zatvaraju kafići su, kako Kverfeld navodi, rast troškova i birokratije.

Zabrana pušenja unutar ugostiteljskih objekata i zakonska obaveza iskazivanja alergena u ponuđenim proizvodima, fiskalne kase takođe utiču na negativan trend. On je dodao da se i ponašanje gostiju promenilo, i da je postalo "šik" da se deli jedno parče torte i pije voda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track