PROSVJETA ČUVA OBIČAJE I TRADICIJU: Bečki koncert po kome se Srbi poznaju!
Foto: Kurir-info

SVEČANO ZA JUBILEJ

PROSVJETA ČUVA OBIČAJE I TRADICIJU: Bečki koncert po kome se Srbi poznaju!

Austrija -
BEČ - Peti, jubilarni Srpski novogodišnji koncet u Beču održan je 13. januara u organizaciji odbora SKPD Prosvjete u Austriji, u centru Beča, svečanoj sali trećeg magistrata, koja po lepoti i akustici spada u elitne koncertne prostore u Austriji
1 / 3 Foto: Kurir-info

Kao i ranijih godina , bila je to prava prilika da se bečlije upoznaju sa srpskim običajima i tradicijom, a da se srpska zajednica u Austriji i Beču ponosno pokaže u pravom svetlu i proslavi svoj tradicionalni praznik.

Ovogodišnji koncert bio je održan pod pokroviteljstvom Vladike austrijsko-švajcarskog Gospodina Andreja. Osim njega i sveštenstva, koncertu su prisustvovali brojni gosti iz diplomatskog kora, umetnici, medijski i kulturni poslenici, javne ličnosti, kao i mnogi drugi prijatelji i poštovaoci Prosvjete.

Bio je prisutan veliki broj austrijskih posetilaca i zvaničnika. Umetnički program koncerta osmislila je Nataša Veljković, jedna od najpoznatijih srpskih pijanistkinja u Austriji. Sala je bila puna, a među počasnim gostima su bili: ambasador Srbije Pero Janković, ambasadorka Crne gore Slavica Milačić, ambasador BiH Tomislav Leko, predstavnice ambasade Hrvatske Zdenka Veber i Tatjana Mrvoš, Danijela Pijunović iz Predstavništva Republike Srpske u Austriji, vojni ataše Srbije pukovnik Goran Jeremić, vojni ataše Crne Gore general-potpukovnik Ljubiša Jokić, vojni ataše BiH pukovnik Slobodan Tanasilović, vojni savetnik Misije Srbije pri OEBS-u pukovnik Predrag Kraljević, kao i vojni ataše Ruske Federacije pukovnik Sergej Travnikov. Pokrovitelj ovogodišnjeg koncerta, Njegovo Preosveštenstvo Episkop austrijsko-švajcarski Gospodin Andrej toplim rečima se obratio prisutnima. Istakao je da je očuvanje tradicija i zajedničkih kulturnih vrednosti važno za međusobno poštovanje i suživot. Svih ovih godina u kontinuitetu Prosvjeta je pokazala i pokazuje da se po ovom koncertu Srbi mogu po dobru prepoznati u Beču.

"Ovaj koncert je simbol identifikacije koji nas sve povezuje i pokazuje dijamante naše kulture ovde gde živimo." rekao je Vladika Andrej. Ispred vlade i institucija grada Beča goste je pozdravio poslanik Markus Gremel, uz mnogo pohvala za međusobnu saradnju i rad Prosvjete i uvođenje koncerta kao lepe tradicije u kulturni život grada. Čestitajući Srpsku novu godinu prisutnima, rekao je da Prosvjeta na pravi način reprezentuje srpsku kulturu i tradiciju u Austriji.

Predsednik Prosvjete Srđan Mijalković zahvalio je svima koji su pomogli da ovaj, jubilarni koncert, kao i prethodni bude na visokom nivou. Podsetio je da je važno graditi mostove među kulturama i narodima i da je ideja stvaranja i organizovanje ovakvog koncerta jedan od najboljih načina za to.

"Prihod sa ovogodišnjeg Srpskog novogodišnjeg koncerta u Beču Prosvjeta će priložiti za obnovu novodobijene crkve Rođenja Presvete Bogorodice u 16. bečkom okrugu. Ponosan sam na to i nadam se da će naš primer slediti i ostali." Rekao je Mijalković.

Moto ovogodišnjeg koncerta bio je: "Mladost i veština". Koncert je otvorio Mali hor Prosvjete koji vode Vera Simić i Jelena Krstić. U prvom delu su učestvovali mladi i talentovani srpski umetnici - Milica Zulus na violini, violončelista Miloš Štosjek, Nina Đorđević na harmonici, gudački kvartet Maniola, kao i gošća, violistkinja Darja List. Aplauzi su se smenjivali sa atraktivnim nastupima, a posle pauze je nastupila zvezda večeri, sjajna pijanistkinja Nataša Veljković, koja je i osmislila ovako bogat i kvalitetan program ovogodišnjeg koncerta. Publika je njeno pojavljivanje i izvođenje pozdravila ovacijama, koje su se nastavile kada je specijalna gošća iz Srbije, sopranistkinja Ljiljana Lišković nadahnuto izvela svoj deo programa. Koncert je efektno završen nastupom dua "Arkord" - koji čine violončelistkinja Ana Topalović i Nikola Đorđević na harmonici.

Gromki aplauzi, cveće, zajednički poklon i brojne pohvale austrijskih i srpskih posetilaca označili su uspešan završetak ovogodišnjeg koncerta."Na trenutke mi se činilo da smo u bečkoj operi." rekla je Helga Lojdold, fotografkinja bečkog Kurira . Za kraj večeri, Vladika Andrej je priredio prijatno iznenađenje za sve prisutne umetnike, nenadano se pojavio u garderobi i učesnicima koncerta podelio simbolične poklone. Oni su sa mnogo radosti primili darove i zahvalili se Vladici uz dogovor da se uskoro ponovo svi sretnu na nekom od budućih programa Prosvjete u Beču .

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track