JUNKER: Ne sviđa mi se odluka Austrije o oštrijoj kontroli granice!
Foto: Reuters

Nesporazum na pomolu

JUNKER: Ne sviđa mi se odluka Austrije o oštrijoj kontroli granice!

Austrija -
BRISEL - Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je danas da se protivi odluci Austrije da znatno pooštri režim ulaska u zemlju i poručio da će EK ispitati da li su te mere u skladu sa evropskim zakonodavstvom.

Junker je rekao da ne želi da komentariše odluku Austrije, potom i Slovenije, o uvođenju strožih mera na granici sa Hrvatskom, Junker je rekao da "EK ne voli nacionalne granične kontrole", prenela je Hina.

"Ne volim uvođenje tih kontrola što se događa jer nemamo evropski pristup. Ja ću i danas, kao i uvek, na sastanku Evropskog saveta tražiti evropski pristup. Što se Austrije tiče, moram reći da mi se ne sviđa njihova odluka i mi ćemo ispitati da li je ona u skladu s evropskim zakonodavstvom", rekao je Junker.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, najavio da će popodne razovarati o odluci Austrije s kancelarom te zemlje Vernerom Fajmanom.

Austrija je uvela ograničenje za prihvat izbeglica, koji za ovu godinu predviđa 37.500 molbi za dobijanje azila, a ujedno je doneta i odluka o dnevnim kvotama od 80 zahteva, odnosno propuštanje 3.200 izbeglica koje žele da dobiju azil u nekoj drugoj zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track