KURC SE ZAMERIO MERKELOVOJ: Podržao njenu najžešću kritičarku u CDU!
Foto: Reuters, 8.1.2016.

Neoprezna izjava

KURC SE ZAMERIO MERKELOVOJ: Podržao njenu najžešću kritičarku u CDU!

Austrija -
BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc podržao je žestoku kritičarku nemačke kancelarke Angele Merkel, šeficu CDU u pokrajini Rajnland-Pfalc, Juliju Klekner.

Kurc je sinoć prisustvovao predizbornom skupu Kleknerove, koja se zalaže za restriktivniju politiku Nemačke prema izbeglicama. Šef austrijske diplomatije, koji važi za jednog od inicijatora oštrije politike Beča prema izbeglicama, kazao je novinarima da je "fan" Kleknerove.

On je poručio da u izbegličkoj krizi treba biti učinjeno sve kako bi se smanjio talas izbeglica, uz nadu da će uskoro uslediti evropsko rešenje.

Sve dok nema evropskog rešenja, kako je istakao, neophodne su nacionalne mere na granicama. Klekner je u januaru izazvala veliku pažnju u Nemačkoj predočivši "Plan A2" za rešenje izbegličke krize, koje je predviđalo centre za prihvat na granicama i dnevne kontigente za prijem izbeglica u Nemačku.

Nakon što je Nemačka uvela dnevne kontingente, ona je svoj zahtev ponovila i zatražila od vlasti u Berlinu da sledi austrijski primer.

Klekner važi za zvezdu u usponu u CDU i moguću zamenicu Merkel, pošto je već njena zamenica u predsedništvu CDU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track