(VIDEO) Položen kamen temeljac za spomen kapelu srpskim žrtvama u Mauthauzenu!
Foto: Printscreen Youtube

Da se ne zaboravi

(VIDEO) Položen kamen temeljac za spomen kapelu srpskim žrtvama u Mauthauzenu!

Austrija -
BEČ - U austrijskom gradu Mauthauzenu u nedelju je položen kamen temeljac na vojničkom groblju za izgradnju spomen kapele posvećene Srbima, koji su stradali u ovom logoru u Prvom svetskom ratu

Srpska zajednica u Austriji zakupila je zemljište od Austrije na 99 godina i to sredstvima Republike Srpske.

Kapela će biti izgrađena pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika. Mauthauzen je poznat kao najveći koncentracioni logor Trećeg rajha na području Ostmarka, kako se pod nacistima zvala Austrija,, preneo je sajt RTRS.

Foto Printscreen youtube
Foto Printscreen youtube

Uloga Mauthauzena u industriji državne smrti postavljena je, međutim, četvrt veka ranije, u jesen 1914, paralelno sa prvim operacijama austrougarske vojske na Balkanu i u Galiciji, kada je ta mala opština određena za lokaciju zarobljeničkog logora.

Na Vojničkom spomen-groblju Mauthauzen danas ležži blizu 11.000 žžrtava Prvog i oko 5.000 Drugog svetskog rata. I dok o nacističkim žžrtvama Mauthauzena postoji solidna baza podataka, stanovnici ranijeg logora su često nepoznati.

Zbog toga je i teško odgovoriti koliko je Srba među 11.000 u zarobljenišštvu umrlih i na okolnim poljima ispod bezimenih kamenih krstova pokopanih zatočenika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track