STRAŠNO: Dečak (12) tužio cementaru zbog trovanja HCB-om, boji se da će dobiti rak!
Foto: Printscreen Wikipedia

skandal u koruškoj

STRAŠNO: Dečak (12) tužio cementaru zbog trovanja HCB-om, boji se da će dobiti rak!

Austrija -

KLAGENFURT - Jedan dečak (12) tužio je Fabriku cementa u Koruškoj

Ovaj dvanaestogodišnjak pod pseudonimom Maks je u preko svog advokata podneo tužbu protiv fabrike cementa Vitersdorfer i Pegauer (Wietersdorfer und Peggauer), tražeći odštetu zbog narušenog zdravlja.

Dvanaestogodišnji Maks živi sa svojim roditeljima na manje od kilometar od cementare gde je spaljivan kalcijum hidroksid koji je zagadio podzemne vode i zemljište, a samim tim i mleko, sir meso i žitarice sa područja Görtschitzala koje je dečak konzumirao.“Maks je bio izložen štetnom dejstvu HCB-a i njegovi nalazi krvi pokazuju prekomernu količinu HCB u poređenju sa normalnim vrednostima “ stoji u tužbi dečakovog advokata Mihaela Somera.

Kakve će štete ovi toksini imati na zdravlje dečakovog organizam pokazaće se tokom godina. HCB, skraćenica od heksahlorobenzen je jedno od najopasnijih hemijskih jedinjna. U najgorem slučaju može da uzrokuje rak, a takođe štetno utiče na jetru i hormonski sistem. HCB kada dospe u organizam polako ga uništava.

Advokat je naveo da se cementara Wietersdorf smatra uzročnikom zagađenja. On zahteva da cementara snosi odgovornost za narušeno dečakovo zdravlje, prouzrokovano visokom koncentracijom toksičnog HCB i zahteva odštetu za dečaka.

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track