NOVI AUSTRIJSKI KANCELAR NE POPUŠTA Miterlener: Nema promene kursa prema azilantima!
Foto: ÖVP

zna šta od njega očekuju

NOVI AUSTRIJSKI KANCELAR NE POPUŠTA Miterlener: Nema promene kursa prema azilantima!

Austrija -

BEČ - Rajnhold Miterlener, koji je od juče austrijski kancelar posle neočekivane ostavke dosadašnjeg šefa vlade Vernera Fajmana, ponovio je da nema potrebe za prevremenim izborima, te poručio da politika prema azilantima mora ostati nepromenjena, a program vlade aktualizovan

On je, na konferenciji za novinare, posle sastanka vlade, prve pod njegovim rukovodstvom pošto je juče kasno posle podne od predsednika dobio nalog da privremeno preuzme mesto kancelara, naglasio da još ne zna koga će Socijaldemokratska partija (SPÖ) odrediti za kancelara, ali da već zna šta od njega očekuje.

"Ne sme biti odstupanja od politike prema azilantima, a i program vlade mora da se aktualizuje", podvukao je Miterlener.

On je ukazao da to, međutim, ne treba shvatati kao uslov. „Nema smisla sada nešto uslovljavati ili pretiti“, naglasio je Miterlener dodajući da je neophodno jasno govoriti o temama koje treba u budućnosti realizovati. Pored kursa prema azilantima i doradu koalicionog paketa on je naveo i potrebu za „drugačijom kulturom saradnje u vladi“. Š0ef Narodne stranke (ÖVP) smatra da vlada, po pitanju azila, mora da uključi i druge grupe u rešavanje problema, posebno opozicione stranke.

Takođe on namerava da dogovori pakt za jačanje Austrije kao mesta za investicije. ÖVP, kako je najavio, na današnjoj sednici Predsedništva, definisaće odgovarajuće stanove. On je dodao da ÖVP ne želi da preti novom šefu SPÖ, već da narodnjaci žele da na sto stave teme koje je neophodno precizirati. Miterlener je istovremeno zahvalio Fajmanu na fer saradnji i konstruktivno vođenje sednica vlade. Istovremeno je poručio privremenom šefu SPÖ, gradonačelniku Beča, Mihaelu Hojplu, koji je sinoć istakao da Miterlener ne treba da se nada da će šest nedelja ostati na mestu kancelara, „videćemo još kako će to biti“.

Ako SPÖ ne bude mogla da pronađe rešenje onda bi mogli primeniti model iz pokrajine Štajerske, našalio se on. U Štajerskoj je drugoplasirana na izborima ÖVP preuzela mesto predsednika vlade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track