ODLUKA JE DONETA: Kern je novi kancelar Austrije
Foto: Reuters

Svi se izjasnili u njegovu korist

ODLUKA JE DONETA: Kern je novi kancelar Austrije

Austrija -

Privremeni lider Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i gradonačelnik Beča Mihael Hojpl saopštio je danas da su se predstavnici stranke odlučiti za Kristijana Kerna kao budućeg šefa partije i kancelara.

Formalna odluka biće, kako je precizirao, doneta u utorak na Predsedništvu SPO. "Odluka je doneta", podvukao je Hojpl uoči sastanka sa šefovima pokrajinskih odbora SPO u Beču. On je dodao da je izbor članova vlade u nadležnosti novog lidera stranke i da u tome, svakako, ima svu slobodu.

Od novog lidera SPO, kazao je da očekuje ujedinjenje svih grupacija u stranci, kako bi sarađivali u istom pravcu. Što se tiče budućeg stava SPO prema saradnji sa Slobodarskom partijom (FPO), što je odbijao doskorošnji lider Verner Fajman, Hojpl je istakao da je dobar predlog kolege iz pokrajine Koruške Petera Kajzera da se izrade kriterijumi za koalicije.

Hojpl je poslednji od šefova pokrajinskih ogranaka stranke koji se izjasnio u korist Kerna, jer su svih ostalih osam pokrajina to učinile proteklih dana. Predsednici pokrajinskih odbora SPO sastali su se danas, oko 12 časova, u bečkoj Većnici, kako bi razmotrili budućnost stranke posle neočekivane ostavke lidera Vernera Fajmana.

Kern će, nakon što su se sve pokrajinske organizacije SPO izjasnile u njegovu korist, već na današnjem sastanku, kako se očekuje, biti imenovan za novog, 11-og šefa stranke i 13-og kancelara Republike Austrije.

Drugi kandidat sa velikim izgledima na izbor, kojeg je podržavao privremeni lider SPO i gradonačelnik Beča Hojpl, medijski menadžer Gerhard Cajler saopštio je juče da nije protivkandidat Kernu. On je kazao da je sa Kernom postigao dogovor, još ranije, da neće jedan protiv drugog da se kandiduju.

Za sada nije izvesno kako će izgledati vlada pod Kernom, ali je sigurno da će doći do promena socijaldemokratskih ministara, a spekulacije govore u prilog tome da će Kern u vladu uvesti pripadnike leve struje. Sastanak predsednika pokrajinskih odbora SPO održan je iza zatvorenih vrata, uz veliko medijsko interesovanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja