SADAŠNJA POLITIKA NE FUNKCIONIŠEI: Kurc traži otvorenu diskusiju o sistemu azila u Evropi
Foto: Reuters

Potrebne promene

SADAŠNJA POLITIKA NE FUNKCIONIŠEI: Kurc traži otvorenu diskusiju o sistemu azila u Evropi

Austrija -

"Mislim da bi trebalo veoma otvoreno da kažemo da aktuelni sistem ne funkcioniše, i da moramo smanjiti talas, kao i pružati veću pomoć na licu mesta", rekao je šef diplomatije Austrije Sebastijan Kurc otvarajući simpozijum "Vrednosti pred raskrsnicom - Integracija izbeglica u Austriji".

Posebno je važno da se izbeglicama prenesu evropske vrednosti, kazao je Kurc dodajući da je prošle godine zbog izbegličkog talasa došlo do preopterećenja Austrije, Nemačke i Švedske.

"To nije održiv sistem. Prijem izbeglica u centralnoj Evropi je često skuplji nego pomoć na licu mesta", podvukao je on. Kurc je naglasio da je aktuelna debata o migrantima jedna od najemotivnijih, i to ne samo u Austriji, već širom Evrope.

"Ne smemo se ponašati kao da je sve u redu. Trebalo bi da priznamo na nije sve u redu. Trenutno ne odlučuje EU ko kod nas dolazi, već krijumčari", kritikovao je on, dodajući da ne dolaze najsiromašniji od siromašnih, već oni koji se upuste na ovaj opasan put. Kurc je ponovio svoje zalaganje za evropsko rešenje, dodajući da ono moze biti samo kroz punu zaštitu spoljne granice.

"Mi odlučujemo ko može da dođe, ko doobija zaštitu, a ne krijumčari", zatražio je šef austrijske diplomatije dodajući da je to moguće ako se pogledaju primeri Australije i Španije. One osobe koje dođu u Austriju, prema njegovim rečima, moraju znati da postoji konsenzus društva, i da se osnovne vrednosti, koje osnova društva, moraju poštovati.

"Prenošenje vrednosti izbeglicama nije potrebno zato što su izbeglice koje dolaze kod nas loše, već zato što dolaze iz potpuno drugačijeg kulturnog okruženja", objasnio je Kurc.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track