AUSTRIJSKI KANCELAR PORUČIO: Nema više povlastica za Veliku Britaniju!
Foto: Reuters

odbija specijalna rešenja

AUSTRIJSKI KANCELAR PORUČIO: Nema više povlastica za Veliku Britaniju!

Austrija -

BEČ - Austrijski kancelar Kristijan Kern odbija dalja specijalna rešenje za Veliku Britaniju posle referenduma o istupanju

On je, obraćajući se u austrijskom parlamentu, istakao da više ne sme biti novih povlastica za London i poručio da EU mora jasno staviti do znanja da istupanje iz EU predstavlja korak koji sa sobom povlači posledice, i koji nije nikakva igra. Kern se izjasnio za brzo razjašnjenje budućih odnosa između Velike Britanije i EU.

Austrijski predsednik takođe se izjasnio protiv eventualnog referenduma o istupanju Austrije iz EU, kao što to najavljuje Slobodarska partija (FPÖ) i ističe da je njegova zemlja imala pozitivna iskustva od Unije.

"Referendum je Veliku Britaniju uveo u masivne ekonomske probleme. Raspad kraljevine preti, čitav politički sistem je paralisan. Populisti su morali već dan posle izjašnjavanja da povuku svoja obećanja, jer su bila izmišljena. To ne treba oponašati. Austrija ima dobre pro-EU argumente - 900.000 radnih mesta zavisi od izvoza, što se ne stavlja na kocku", poručuje on u intervjuu bečkom dnevniku "Kurir".

Upitan da li bi Velikoj Britaniji trebalo dati drugu šansu ili važi moto "napolje je napolje" Kern je kazao da se ishod referenduma mora primiti k znanju i da se pouke iz toga moraju brzo povući. Prema njegovim rečima, nejasne situacije pre svega u privredi stvaraju nesigurnosti, što nikome ne treba.

Međutim, ne postoji, kako ističe, nijedno pravno sredstvo koje Veliku Britaniju može naterati na brzo delovanje. Kern je, podsećajući da su osnivači EU imali zajedničku viziju" nikada više rat", dodao da smatra da je EU potrebna nova evropska ideja vodilja.

"Ona ne može da se sastoji samo od konkurentnosti. Kao što je Žak Delor rekao 'niko se ne zaljubljuje u zajedničko trzište'. EU mora da se skoncetriše na pitanja koju može bolje zajedno rešavati, nego pojedinačno, a to su bezbednost, migracija, nezaposlenost i klimatske promene", podvukao je on.

Utisak da Evropa ne može da štiti svoje granice je razarajući i važan deo gubitka poverenja u EU, istakao je Kern dodajući da je isto slučaj sa politikom migracije. Za bolje obezbeđenje spoljne granice Fronteks mora biti bolje opremljen, kako bi bio u stanju da čuva granicu, dodao je on istakavši da je neophodno uspostaviti i evropski elektronski sistem za izdavanje dozvola za ulazak za pripadnike Trećih zemalja bez viznog režima po američkom uzoru. Isto tako neophodno je i zajedničko delovanje protiv radikalizacije i terorizma, zahteva Kern.

Upitan kako smanjiti broj izbeglica, Kern je kazao da je neophodan "Maršalov plan" za sever Afrike, što znači izgradnju infrastrukture i ekonomskih odnosa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track