KRAJ MANDATA: Hajnc Fišer danas napustio dužnost predsednika Austrije!
Foto: Printscreen Oe24.at

PREDSEDNIŠTVO PRIVREMENI ŠEF DRŽAVE

KRAJ MANDATA: Hajnc Fišer danas napustio dužnost predsednika Austrije!

Austrija -

BEČ - Predsedniku Austrije Hajncu Fišer danas je zvanično istekao mandat i on se, svečanošću u parlamentu, oprostio sa te dužnosti

Fišer je u svom obraćanju izrazio posebnu zahvalnost što je svečanost održana u parlament, u koji je, kako je podsetio ušao 2.januara 1962.kao pravnik, u kabinet tadašnjeg drugog predsednika skupštine. Na završetku svog drugog i poslednjeg mandata na dužnosti predsednika Austrije Fišer se posebno osvrnuo na temu migranata.

On je izrazio žaljenje što nisu uspeli predsednički izbori, dodajući da se odluka Ustavnog suda mora poštovati. Izrazio je nadu da će predstojeća predizborna kampanja biti fer i korektna.

Kada je reč o Bregzitu Fišer je istakao da se do sada nije oglašavao, ali da smatra da je ova odluka Britanaca za žaljenje i nepromišljena, posebno imajući u vidu da su pristalice istupanja iz EU bez jasne strategije. „Austriji je potreban nastavak aktivnog rada na mirovnom projektu i ekonomskoj saradnji, što mora ostati centralna tačka politike ove zemlje“, podvukao je on.

Foto Printscreen oe24.at
Foto Printscreen oe24.at

Na završetku svog drugog i poslednjeg mandata na dužnosti predsednika Austrije Fišer se posebno osvrnuo na temu migranata. "Mi smo spremni da pomognemo u okviru naših mogućnosti uz poštovanje dostojanstva izbeglica prema kojima treba postupati bez predrasuda"“, naglasio je on.

Fišer se izjasnio i protiv govora mržnje i populizma, rekavši da je loše ako bi okviri delovanja bili ograničeni na trenutno popularno, a zapostavi se ono što bi dugoročno bilo potrebno. On je podsetio da je rođen 1938.godine i da je kao dete, doživeo kraj Drugog svetskog rata, te da je od tada prošlo više od sedam decenija, što je ne samo za ljudski život puno, već i za državu.

Foto Printscreen oe24.at
Foto Printscreen oe24.at

Na kraju svog obraćanja on je poručio da je Austrija stabilna zemlja i da niko ne mora da se brine za njenu vladavinu prava i ekonomsku stabilnost.

Svečanosti, na kraju mandata Fišera, prisustvovali su, u Istorijskoj sali parlamenta, najviši predstavnici političkog, društvenog i verskog života Austrije, kao i bivši političari, među kojima i bivši kancelar Verner Fajman, kojem je ovo bilo prvo javno pojavljivanje posle podnošenja ostavke početkom ove godine.

Među prisutnima bili su i kandidati na predsedničkim izborima, koji će biti održani 2.oktobra, nakon što je Ustavni sud poništio rezultate drugog kruga glasanja održanom 22. maja zbog nepravilnosti u prebrojavanju glasova, Norbert Hofer i Aleksander van der Belen.

Pošto Austrija još nije dobila predsednika dužnosti šefa države preuzmaju članovi predsedništva parlamenta, među kojima je i Hofer, kao treći predsednik skupštine. Po izlasku iz parlamenta Fišer je sa suprugom ušao u vozilo na kojem, za razliku od dolaska u skupštinu više nije bilo državne zastave, pošto više nije na čelu države.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track