RAZBIJENA BANDA KRIJUMČARA LJUDI: Izbeglicama naplaćivali od 700 do 2.400 evra!
Foto: Printscreen Krone.at/austrijska Policija

Uspešna akcija policije Austrije

RAZBIJENA BANDA KRIJUMČARA LJUDI: Izbeglicama naplaćivali od 700 do 2.400 evra!

Austrija -

BEČ - Austrijska policija razbila je bandu krijumčara ljudi koji su ilegalno prebacili u zapadnu Evropu više od 1.000 ljudi

Od septembra prošle godine policija u Austriji je uhapsila 17 ljudi, saopštila je policija u Salcburgu. Banda je izbeglice prebacivala kolima, u manjim grupama od tri do četiri osobe. Austrija je pretežno, bila samo tranzitna zemlja, dok je većina osoba nastavila ka Nemačkoj i drugim zemljama EU.

Migranti su bili poreklom iz Sirije, Avganistana, Iraka i Irana. U proteklih deset meseci je policija uspela postepeno da dopre do vođa bande. Početak akcije razbijenja pokrenut je 5. septembra prošle godine u Salcburgu, kada je policija uhapsila, na jednom parkingu, jednog krijumčara iz Poljske i 17 ilegalnih migranata.

Jedno vozilo sa drugim migrantima uspelo je da pobegne. Prilikom pregleda fotografija radara sa puta, za koji se pretpostavljalo da su koristili krijumčari, ustanovljeno je da su se kretali u konvoju od četiri vozila. Vozači krijumčarskih vozila bili su Poljaci, pokazala je istraga, zbog čega je u akciju uključena poljska policija, koja je uhapsila više osoba.

"Ubrzo smo utvrdili da se ne radi samo o maloj lokalnoj grupi, već internacionalnoj bandi", preneo je Gerald Tacgern, šef Odeljenje za borbu protiv krijumčara u Saveznoj kriminalističkoj službi.

Za prevoz od Budimpešte do Beča su vozači dobijali 700 evra, pri čemu je 200 isplaćivano unapred. Migranti su po osobi, za prevoz od Mađarske do Nemačke, morali da plate između 700 i 800 evra, a od Beča do Francuske čak 2.400 evra.

Zajedno sa policijom u Mađarskom uspešno su identifikovani drugi viši članovi bande, i ujedno je osujećen jedan prevoz migranata sa konvojem od pet vozila. Odlučujući udarac policija je zadala 21. jula, kada je, u usaglašenoj akciji, u kojoj je učestvovalo više od 100 pripadnika policije u Austriji, Budimpešti i Berlinu, uhapšeno sedam lica koji su iz vrha bande.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track