KLIMAVA KOALICIJA: Kurc traži prevremene parlamentarne izbore!
Foto: Rojters

Kriza austrijske vlasti

KLIMAVA KOALICIJA: Kurc traži prevremene parlamentarne izbore!

Austrija -

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, koji važi za favorita za budućeg šefa Narodne partije Austrije (ÖVP), izrazio je danas uverenje da će parlamentarni izbori u Austriji morati biti održani pre nego što je planirano.

Redovni parlamentarni izbori u Austriji trebalo bi da se održe 2018. godine.

"Klima u koaliciji se nije poboljšala. Kada je kancelar Kristijan Kern započeo mandat rekao je da nam je potreban novi oblik saradnje. Toga nije bilo, već smo se suočili sa suprotnim'', konstatovao je Kurc u intervjuu austrijskoj televoziji ''Oe24''.

On je istakao da ima osećaj da su trzavice u koaliciji ÖVP i Socijaldemokratske partije (SPÖ) kancelara Kerna postale još veće.

''Moraćemo, po svemu sudeći, izbore održati ranije. Naše predsedavanje EU, zbog Bregzita je pomereno jedno polugodište ranije. Misim da bi bilo loše ako bi predsedavanje palo u periodu kada je u toku predizborna kampanja'', poručuje Kurc.

Već duže vreme se u Austriji spekuliše da koalicija SPÖ-ÖVP, zbog stalnih prepiranja, neće idržati sav mandat, pa se polazi od toga da će izbori biti održani iduće godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track