BEČKI ARHITEKTI BESNI: Projekat gradskog Magistrata je čisti kič, Uli Sima hoće kontejner-zgradu!
Foto: Printscreen ORF, Twitter

Uli Sima na udaru kritike opozicije i arhitekata

BEČKI ARHITEKTI BESNI: Projekat gradskog Magistrata je čisti kič, Uli Sima hoće kontejner-zgradu!

Austrija -

BEČ - Gradska ministarka Uli Sima brani „kontejner-zgradu“Gradska ministarka Uli Sima (Ulli Sima) iz Sociajaldemokratske partije Austrije (SPÖ) pokušava da odbrani svoju odluku da kancelariijski prostor za magistrat MA 48 bude u obliku kontejnera i navodi, da nalagodavac mora da ima poslednju reč.

Komora arhitekata uputila je oštre kritike gradskoj ministarki, zbog otkazivanja pobedničkog projekta, dok je Sima to nazvala „jedinstvenim slučajem“.

Nedeljni magazin „Falter“otkrio je u svom izveštaju čudne detalje ove priče.Gradska ministarka se u sredu na jednoj prezentaciji na kratko osvrnula i na debatu o izgradnji kancelarija u obliku kontejnera. Njena želja bila je da ukaže, da su neki procesi u gradu istorijski porasli i da su time možda postali opsežni i komplikovani i da ih je možda moguće efikasnije i brže odraditi. Ona je time pokušala da debata o nadmetanjima i raspisivanju tendera postane objektivnija i da je dovede na jedan novi nivo, rekla je Sima.

Projekat zgrade zbog kog se podigla prašina (foto printscreen ORF)
Projekat zgrade zbog kog se podigla prašina (foto printscreen ORF)

U razgovoru za magazin „Falter“ Sima je navela, da nalogodavac mora da donese krajnju odluku o tome, kako će se trošiti novac od poreza građana, a ne žiri. Šef magistrata 48 i partner ministarke Sima, Jozef Ton (Josef Thon), se prema informacijama magazina „Falter“ pri izgradnji nove zgrade gradske čistoće zalagao za realizaciju modela u obliku ogromnog kontejnera.

Međutim žiri, koji je 2013.g. odlučivao u nadmetanju, nije bio baš oduševljen tom idejom, čak ju je okarakterisao kao običan kič. Komora arhitekata je u sredu takođe navela, da su u žiriju sedeli i zastupnici grada, kao što je šef magistrata 19 Franc Kobermajer (Franz Kobermaier), ali i sam Jozef Ton. Svi članovi žirija, uključujući i šefa magistarta 48, glasali su za pobednički projekat.

Za model „kontejner“ glasala su svega dva člana žirija, dok je pet glasalo protiv, čime je ovaj projekat bio najlošije ocenjen, rekao je predsedavajući sekcije Komore arhitekata Kristof Majrhofer (Christoph Mayrhofer). On je dodao, da je grad nakon odbijanja „kontejner“- varijante sasvim odustao od izgradnje zgrade i time izazvao bes Komore arhitekata.

Odluku gradske ministarke oštro je kritikovala opozicija. Udo Gugenbihler (Udo Guggenbichler) iz Slobodarske partije (FPÖ) zahtevao je podatak, koliko je novca koštala priprema projekta, koji je na kraju otkazan. On je rekao da će gradska ministarka Sima morati da objasni građanima, zašto se u jednu ruku povećavaju troškovi , dok se u drugu ruku baca novac za ovakve taštine. Kritika je uputio i Neos.

Lj.B.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track