DELEGACIJA JAGODINE U POSETI BEČU Gudenus: Veze  Austrije i Srbije treba i dalje da jačaju!
Foto: Printscreen Fpo

tradicija

DELEGACIJA JAGODINE U POSETI BEČU Gudenus: Veze Austrije i Srbije treba i dalje da jačaju!

Austrija -

BEČ - Veze između Austrije i Srbije treba dalje da se ojačaju, ocenjeno je danas na sastanku zamenika gradonačelnika Beča Johana Gudenusa i predsednika skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palme.

„Meni su veoma važni odnosi sa Srbijom. U Beču živi mnogo građana koji su poreklom iz Srbije, a ne smeju se potceniti ni ekonomski odnosi sa tom zemljom“, istakao je Gudenus.

Sastanak Markovića i Gudenusa održan je u sklopu tradicionalne posete jagodinskih studenata Beču. Ova poseta se već deset godina odvija u organizaciji grada Jagodine, a ove godine su Beč posetili i mnogobrojni srpski privrednici, lekari i političari.

Gudenus je podsetio da su austrijska preduzeća investirala u Srbiju 2,8 milijardi evra, a udeo od 1,8 milijardi su investirale bečke kompanije. Austrija, a pre svega bečka preduzeća, prema njegovim rečima, su najveći investitori u Srbiji, i zbog toga je veoma važno da se, posebno u ekonomski teškim vremenima, jačaju odnosi sa Srbijom.

To, kako je ocenio, doprinosi ne samo pozitivnom razvoju Srbije, već i jačanju tržišta rada u Beču, smatra potpredsednik Slobodarske partije Austrije (FPO), kojeg su Marković i gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović pozvali u uzvratnu posetu.

Srbija bi trebalo da ograniči ulazak migranata na makedonskoj i bugarskoj granici, a ne na granicama sa Hrvatskom i Mađarskom, a, pošto je tranzitna zemlja, to bi moglo pomoći i Austriji, poručio je Marković. On je, na sastanku sa Gudenusom, u Gradskoj većnici u Beču izjavio kako je Srbiji u borbi sa prilivom migranata potrebna dobra logistika i organizacija.

Marković je tom prilikom zahvalio Gudenusu jer je FPO bila ta koja je pokrenula peticiju na internetu da Kosovo ne uđe u UNESCO i izrazio podršku predsedničkom kandidatu ove partije Norbertu Hoferu, koji inače boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, poželevši mu pobedu na predstojećim prededničkim izborima, koji se u Austriji održavaju četvrtog decembra.

On je pozvao na povećanje ekonomske saradnje Srbije i Austrije rekavši kako bi do kraja godine ona mogla dostići i milijardu evra. Srbija je sada dobro mesto za investitore, rekao je on, jer je u poslednje četiri godine primetna ekonomska stabilnost.

Zamenik gradonačelnika Beča zahvalio je srpskom političaru na iniciranju jačanja ekonomske saradnje i rekao kako bi se posle austrijskih izbora mogla organizovati privredna delegacija koja bi došla u Srbiju da "izvidi" poslovne prilike. Što se migrantske krize tiče, Gudenus se saglasio sa Markovićem rekavši kako je u poslednjih godinu dana došlo do enormnog rasta kriminala zbog migranata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track