AUSTRIJA NE VERUJE: Pred predsedničke izbore ponovo problemi sa glasačkim listićima!
Foto: Printscreen Salzburg.com

Hoće li opet biti odlaganja

AUSTRIJA NE VERUJE: Pred predsedničke izbore ponovo problemi sa glasačkim listićima!

Austrija -

BEČ - Austrijske vlasti suočene su sa novim problemom u vezi glasačkih listića za predsedničke izbore, zakazane za 4. decembar.

Samo mesec dana pred izbore ustanovljeno je da je bilo moguće naručiti glasačke listiće za glasanje putem pošte sa lažnim brojevima pasoša. Prema pisanju dnevnika "Salcburger nahrihten" u pokrajinama Forarlberg, Donja Austrija, ali i gradovima Linc i Salcburga svako ko zna ime i datum rođenja osobe sa pravom glasa, može zatražiti dostavu glasačkog listića.

List tvrdi da bezbednosna kontrola, to jest identifikacija, nije efektivna, te se u zahtevu može upisati i pogrešan broj pasoša. Ministarstvo unutrašnjih poslova ukazuje da je u nadležnosti opština provera identiteta podnosioca molbe za dobijanje glasačkog listića na kućnu adresu.Istovremeno Ministarstvo naglašava da se glasački listići dostavljaju preporučenom poštom.

Ekspert za ustavno pravo Bernd Kristijan Funk je začuđene zbog novih problema sa glasačkim listićima za glasanje putem pošte.

"Ne bi trebalo da bude moguće da se naruči glasački listić sa lažnim brojem", objasnio je on dodajući da ovakva rupa u bezbednosnom sistemu može predstavljati razlog za novo osporavanje ishoda glasanja.Drugi krug glasanja poništen je od Ustavnog suda zbog nepravilnosti u prebrojavanju glasačkih listića dospelih putem pošte. Zatim je ponavljanje glasanja odloženo zbog neispravnosti koverti proizvedenih za glasačke listiće.

Novo odlaganje ili poništavanje ishoda glasanja napravilo bi od Austrije još veću farsu u međunarodnoj zajednici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja