VAN DER BELEN I ZVANIČNO PREDSEDNIK AUSTRIJE: Polaganje zakletve zakazano za 26. januar!
Foto: Fonet/AP

ISTEKAO ROK ZA PRIGOVORE

VAN DER BELEN I ZVANIČNO PREDSEDNIK AUSTRIJE: Polaganje zakletve zakazano za 26. januar!

Austrija -

BEČ - – Aleksander van der Belen i zvanično je od juče predsednik Austrije, pošto je istekao rok za prigovore na predsedničke izbore.

Bivši lider stranke Zelenih time je osmi izabrani predsednik Austrije posle Drugog svetskog rata. Rok za prigovor je istekao bez da je neko, ovaj put, podneo žalbu.

Slobodarska partija Austrije (FPO) je uložila žalbu na drugi krug glasanja održan 22.maja, čije rezultate je Ustavni sud poništio zbog nepravilnosti u prebrojavanju glasova. Zbog toga je održano ponavljanje drugog kruga 4. decembra u kojem je Van der Belen osvojio 53,79 odsto glasova.

Ti rezultati, nakon što je FPO priznala poraz svog kandidata Norberta Hofera, nisu dovedeni u pitanje. Van der Belen će preuzeti dužnost predsednika tek polaganjem zakletve, koja je zakazana za 26. januar.

Na mesto predsednika Austrije Van der Belen će zameniti Hajnca Fišera, kojem je letos istekao mandat, tako da se predsedničkim dužnostima, do polaganja zakletve novog šefa države, bavi tročlano predsedništvo austrijskog parlamenta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track