SJAJNA ŠANSA ZA POSAO: Austrijski ugostitelji traže na hiljade kuvara iz Srbije!
Foto: Profimedia

Iskoristite priliku

SJAJNA ŠANSA ZA POSAO: Austrijski ugostitelji traže na hiljade kuvara iz Srbije!

Austrija -

Šef kuhinje u proseku zarađuje neto između 2.500 do 3.000 evra mesečno, takozvani "su-šef" oko 2.000, a kuvar 1.600 do 1.800 evra, prenela je Noker-Švarcenbaher, koja i sama vodi hotel.

Austrijski turizam poznat je širom sveta po gostoprimstvu i odličnoj kuhinji, ali ugostitelji sve teže nalaze kuvare i konobare, upozorava predstavnica sektora za turizam u Privrednoj komori Austrije Petra Noker-Švarcenbaher zahtevajući da se ova dva zanimanja uvrste među kadrovima koji nedostaju Austriji kako bi se dovela radna snaga iz zemalja izvan EU, kao što su Srbija ili Bosna i Hercegovina.

Ona je, u razgovoru sa novinarima, priznala da je posao kuvara i konobara vrlo stresan, ali i dodala da cena određuje u današnjici saradnike.

Plaćanje samo na osnovu kolektivnog ugovora, prema njenim rečima, zbog nedostatka radne snage, sebi ne može više priuštiti niti jedan ugostiteljski objekat.

Širom Evrope se aktuelno traži 433.575 kuvara, a na celokpuno nemačko govornom području oko 208.000, širom Austrije 14.367, dodala je ona. "Austrija sama sebi puca u koleno ako u ovoj oblasti bude dalje štitila svoje tržište rada", rekao je Aleksander Rauner, referent u Privrednoj komori.

On je kazao da ova privredna grana želi da dobije mogućnost da zaposli kuvare iz takozvanih trećih država, kao što su Srbija ili Bosna i Hercegovina.

Inače, prema podacima Privredne komore, trenutno ima oko 49.000 ugostiteljskih objekata i 16.000 hotela."

Jasno je da nedostaje stručna radna snaga i zato želimo da se kuvar uvrsti u listu nedostajućih profila na tržištu rada", apelovala je Noker-Švarcenbaher ukazujući da brojni ugostitelji, pre svega na zapadu zemlje, imaju problema da popune broj zaposlenih na početku sezone.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Proteklih godina su austrijski ugostitelji brojna radna mesta u servisu i kuhinji dobro popunjavali radnicima iz Nemačke, ali pošto se nemačko tržište rada oporavilo sve je manje Nemaca koji dolaze da rade u Austriji.

U zapadnim pokrajinama, kako je ukazala, mnogo je teže naći kuvara, nego na istoku Austrije. Tako u Beču postoji daleko veći broj kuvara koji su na raspolaganju nego u Tirolu.

Ako bi se kuvari uneli u listu nedostajućih profila radnici iz takozvanih trećih država mogli bi da dobiju "crveno-belo-crvenu kartu", kojom bi mogli da se dosele i zaposle kod određenog poslodavca.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track