AUSTRIJANCI SE SMRZAVAJU KAO NIKAD: Ovo je najhladniji januar do sad, temperature padale do -26!
Foto: Printscreen Krone.at

ciča zima

AUSTRIJANCI SE SMRZAVAJU KAO NIKAD: Ovo je najhladniji januar do sad, temperature padale do -26!

Austrija -

BEČ - Ovo bi mogao da bude najhladniji januar u Austriji.

Ostalo je malo do kraja januara, a zima ne popušta već steže sve jače.Prema najavama meteorologa ovo bi mogao da bude najhladniji januar od početka merenja temperatura. Poslednji put ovako ledeno vreme prvog meseca bilo je 30 godina.

Sa temperaturnim odstupanjem od – 3,2 stepena Celzijusa u odnosu na dugogodišnji prosek ovaj januar preti da bude jedan od najhladnijih koji je ikada pogodio Austriju. Početak godine doneo je više iznenađenja. Najpre prvi sneg pao je tek 13. januara u Koruškoj što je najkasnije od kada se mere vremenske prilike.

Kurir TV: Ekskluzivni snimciiz vazduha, ledeni čep 300 metara od Pupinovog mosta

Linc bi mogao da obori rekord sa 20 ledenih dana u januaru, za razliku od uobičajenih devet u proseku, dok ovogodišnji titulu najhladnijeg mesta poneo Tanenhajm ( Tannenheim) u Tirolu sa izmerenih -26,4 stepeni.

“Osim ovih podataka treba dodati i da je ovo bio najsuvlji januar u poslednjih 15 godina. Posbno malo mpadavina zabeleženo je u istočnom Tirolu i gornjoj Koruškoj. Ovde je zabeleženo svega 10-20 procenata u odnosu na prosečnu količinu padavina”, rekao je meteoroog UBIMET-a Konstantin Brandes.

Takođe suvo vreme je zabeleženo je u području Dunava kao i u delovima severno od njega. Poslednji put ovako suvo vreme je zabeleženo još 2002 godine . Ostatak januara , prema sadašnjim podacima Austrijance očekuje nešto prijatnije vreme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track