BIĆE SVAĐE SLOVENIJE I AUSTRIJE: Slovenci bi da u Koruškoj njihov jezik bude ravnopravan s nemačkim
Foto: AP 5 2 2013

Haos u najavi

BIĆE SVAĐE SLOVENIJE I AUSTRIJE: Slovenci bi da u Koruškoj njihov jezik bude ravnopravan s nemačkim

Austrija -

Odnosi Slovenije i Austrije ponovno su ovih dana na iskušenju zbog predviđene reforme statuta južne austrijske pokrajine Koruška (Karnten), u kojoj živi autohtona slovenačka manjina, pišu danas slovenački mediji, a reagovalo je i Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije.

Nacrt statuta, o kojem se odlučuje u Klagenfurtu, predviđa da će nemački jezik biti naveden kao jedini službeni jezik u toj pokrajini, dok u sadašnjem statutu nemački ima samo status "zakonodavnog jezika".

Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije saopštilo je da pažljivo prati situaciju i da podržava organizacije koruških Slovenaca da se na "dvojezičnom području", gde živi autohtona slovenačka manjina, prizna i ravnopravan status slovenačkog jezika, prenela je agencija Hina.

U Ljubljani navode da nije reč samo o bilateralnom pitanju, već i o obavezi Austrije prema Austrijskom državnom ugovoru iz 1955, koji su potpisale četiri države pobednice iz Drugog svetskog rata, a supotpisala je i nekadašnja SFRJ, radi garantovanja prava koruških Slovenaca i gradišćanskih Hrvata.

Austrija dosad nije priznavala Sloveniji zakonski kontinuitet tog međunarodnog sporazuma, jer je supotpisnica bila bivša Jugoslavija, pa je ovih dana više opozicionih stranaka u Sloveniji ponovo pokrenulo inicijativu da ta zemlja notificira Austrijski državni ugovor kod jednog od depozitara tog sporazuma, dodaje Hina.

Slovenački predsednik Borut Pahor rekao je za ;portal Politico.eu da će slovenačka vlast učiniti sve što je u njenoj moći kako bi zaštitila prava svoje etničke manjine u Austriji, koja je tamo autohtona, preneli su slovenački mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track