LAŽNI HITLER PROPAGANDNO ORUŽJE NEONACISTA: Glumio Firera zbog novca i želje da bude poznat
Foto: Printscreen Oe24.at

Nije Adolf

LAŽNI HITLER PROPAGANDNO ORUŽJE NEONACISTA: Glumio Firera zbog novca i želje da bude poznat

Austrija -

Haralda Z., 25-godišnjeg Austrijanca koji je svojom pojavom nalik Adolfu Hitleru skrenuo pažnju javnosti, zloupotrebile su nacističke mreže, tvrdi njegov advokat Manfred Arbaher Šteger.

Harald Z. šetao je ulicama Braunaua, rodnog grada nekadašnjeg diktatora, sa brčićima i frizurom kakve je nosio Hitler, pa se čak i predstavljao kao "Harald Hitler".

Zbog provokativnog izgleda, ali i iznetih stavova, on je uhapšen pod sumnjom da krši zakon o zabrani veličanja Trećeg rajha.

Nakon što je dospeo u zatvor, brzo je obrijao brčiće, navodno da pokaže da je pogrešno shvaćen, ali se pretpostavlja da je to učinio iz straha od napada u pritvoru.

Hitlerov dvojnik, prema rečima njegovog advokata, ima "sasvim normalan austrijski desničarsko-konzervativni stav", ali je dospeo u pogrešne krugove i postao je njihova marioneta.

Prema rečima advokata, njemu je obećano da će tako postati poznat, što je želeo od rane mladosti, a pošto je imao i finansijske probleme, plaćan je za svoje "nastupe".

"Time je zarađivao novac", rekao je Arbaher-Šteger.

"Esterajh" ističe da su Haraldom Z. dirigovale mreže neonacista, krugova koji negiraju Holokaust, kao i antisemita, koji žele ponovno ujedinjenje Austrije i Nemačke.

Ti krugovi se zalažu za ukidanje zakona o zabrani veličanja Trećeg rajha u Austriji, zakona protiv rasizma u Švajcarskoj, kao i zakona protive sejanja mržnje u Nemačkoj.Njihov simbol je kukasti krst obeležje austro-fašista.

Austrijske vlasti već dugo vreme vode istragu u vezi ove grupe, a dosije trenutno ima više od 2.000 stranica.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track