U BEČU DO 1984. KORISTILI NACISTIČKE METODE NA BOLESNICIMA: U zloglasnoj bolnici ubijeno 700 DECE
Foto: Profimedia

Iživljavanja nad mentalno obolelima

U BEČU DO 1984. KORISTILI NACISTIČKE METODE NA BOLESNICIMA: U zloglasnoj bolnici ubijeno 700 DECE

Austrija -

Stotine mladih bolesnika u psihijatrijskoj klinici u Beču, poznatom centru za program eutanazije Trećeg Rajha, bile su zlostavljane do 1980-tih godina zbog toga što bolnica nije raskinula s ideologijom i osobljem iz nacističkog razdoblja, otkrili su austrijski naučnici.

Takozvani "Paviljon 15" u dečjoj psihijatrijskoj bolnici Špigelgrund iznad glavnog grada Austrije bio je mesto "globalnog sistema nasilja" od 1945. godine do 1984. godine, navodi se u istraživanju koje je naručio Beč.

Bečka bolnica bila je jedna od najmodernijih u Europi, a nacisti su tamo ustanovili jedan od centara za eutanaziju mentalno bolesnih osoba. Tokom Drugog svetskog tamo je ubijeno više od 700 dece.

Uslovi boravka u Paviljonu 15, ponekad i višegodišnjeg, "bili su za lečenje osoba s invaliditetom daleko od profesionalnih standarda tog vremena", navodi se.

Od 600 do 700 dece primljene sredinom 1980-ih umrlo je najmanje 70, većinom od upale pluća zbog lošeg lečenja, dodali su autori.

Mozgovi mladih žrtava su zatim korišćeni u "naučne svrhe". Više od 300 mozgova dece ubijene tokom rata tamo je čuvano decenijama, do 2000-ih, zaključila je istraga.

(index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track